Susjed je do naše međe sagradio kotlovnicu za centralno grijanje na drva i dimnjak koji svojom visinom nije dobar. Tako ispušni plinovi iz susjedova dimnjaka svi idu prema našoj parceli i zadimljuju nam kuću ulazeći kroz otvore na kući. Na naše višekratno inzistiranje da dogradi dimnjak nije reagirao.

Obratili smo se komunalnom redaru na našem području, a niti on nije ništa poduzeo. S obzirom da susjed krši Zakon o vlasništvu, čl. 110, narušava dobrosusjedske odnose i ugrožava nam zdravlje, molimo vas da nas uputite kome da se obratimo?

Dimnjaci se grade u skladu s propisima o gradnji, a posebno Zakonom o gradnji (,,Narodne novine“, broj: 153/13 i 20/17). Također i Tehničkim propisima za dimnjake u građevinama (,,Narodne novine, broj: 3/07). Zakonom o zaštiti od požara (NN, br. 92/10) propisani su uvjeti i načini zaštite od požara te sprječavanje opasnosti za život i zdravlje ljudi. Želite li provjeriti je li susjedov dimnjak sagrađen u skladu s propisima i pravilima struke, možete zatražiti da to provjere ovlašteni područni dimnjačar, građevinski inspektor te inspekcija iz područja zaštite od požara.

Ako utvrde da susjedov dimnjak nije sagrađen u skladu s propisima i pravilima struke; da dim iz dimnjaka ugrožava zdravlje ljudi te da postoji opasnost od požara, nadležne inspekcije mogu narediti susjedu za poduzme mjere potrebne za ispravljanje postojećeg stanja. Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima štite se susjedska prava. Tako ste putem nadležnog općinskog suda ovlašteni od susjeda tražiti da poduzme sve mjere da se onemoguće prekomjerne emisije dima u vašu kuću.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakZakon o zaštiti na radu za poljoprivrednike
Sljedeći članakIznimke od plaćanja obveznih doprinosa
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.