Kako riješiti problem dvoje nasljednika nepoznatog prebivališta? Naime, više od 50 godina nismo u mogućnosti stupiti u kontakt s preostalim suvlasnicima. U tijeku ostavinskog postupka za nekretninu, a po savjetu javnog bilježnika, angažirali smo odvjetnika da pronađe dvoje nasljednika nepoznatog prebivališta i dali obavijest u Narodne novine. Poslije 6 mjeseci odvjetnik je dao izjavu da se nasljednici ne mogu pronaći. No, u posjedovnom listu ostaju navedena njihova imena – nepoznatog prebivališta što nam predstavlja problem kod prodaje. Postoji li način brisanja nepoznatih osoba iz posjedovnog lista, te kako da ih obeštetimo ako se ikada jave?

S obzirom da ne raspolažem podacima potrebnim za detaljniji odgovor, a o tome ovisi koju ćete vrstu postupka pokrenuti u nadležnom općinskom sudu na čijem se području nekretnina nalazi, predlažem da kontaktirate odvjetnika i iznesete cjelokupnu situaciju. Odvjetnik će vam predložiti najprikladniji postupak kojim možete riješiti ovaj problem. Naime, o činjenicama, dokazima i podacima kojima raspolažete ovisi hoće li se voditi postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice nekretnina, postupak radi utvrđivanja prava vlasništva, pojedinačni ispravni postupak ili neki drugi postupak. Sud će, ako ocijeni potrebnim, osobama čije je boravište nepoznato postaviti privremenog zastupnika. Privremeni zastupnik ima u postupku za koji je postavljen sva prava i dužnosti zakonskog zastupnika. O postavljanju privremenog zastupnika sud će izdati oglas koji će objaviti u Narodnim novinama.

Daniela SUKALIĆ, dipl. iur.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakNezaposlenost i prijevremena mirovina
Sljedeći članakŠto se smatra prihodom od poljoprivredne djelatnosti?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.