Rođena sam 1. 11. 1955., a u lipnju 2012. ću imati 29 godina mirovinskog staža. Kada stječem pravo na prijevremenu starosnu mirovinu i koliko će mi ta mirovina iznositi, ako primam plaću 5000 kn?
Prema odredbama članka 27. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, koji se primjenjuje od 1. 11. 2010. pravo na prijevremenu starosnu mirovinu ostvarujete s 31 godinom mirovinskog staža. Naime, tada može ostvariti pravo na prijevremenu starosnu mirovinu žena s 56 godina života i 31 godinom mirovinskog staža, a vi ste već sada navršili 56 godina života, ali ne i mirovinski staž jer ćete u lipnju 2012. imati 29 godina mirovinskog staža. Koliko bi točno iznosila vaša prijevremena mirovina može vam tada izračunati nadležna područna služba.

Jela Moretti Ivić, dipl. iur.

Prethodni članakKomercijalna vrijednost krzna kunića
Sljedeći članakAnaliza tla
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.