Nedavno sam otvorio OPG i namjeravam pokrenuti postupak ekološke certifikacije. Za proizvodnju lončanica (povrtnih presadnica) moram nabaviti, između ostaloga, supstrat i gnojivo koje posjeduju važeći ekološki certifikat. Zanima me postoji li negdje popis takvih proizvoda koji se mogu kupiti na području RH, a da imaju valjani ekološki certifikat?

ODGOVOR

Za eko proizvodnju povrća i presadnica povrća potrebno se registrirati u “Upisnik proizvođača ekoloških proizvoda” i takva proizvodnja mora biti u okviru nadzora ovlaštenih kontrolnih tijela. Za proizvodnju presadnica koristi se sjeme koja mora biti ekološki certificirano, tako i supstrati. U uzgoju presadnica ne smiju se koristiti standardna mineralna gnojiva, pesticidi ili drugi sintetički preparati koji nemaju dozvolu u eko proizvodnji.

Ne postoji popis supstrata i gnojiva dozvoljenih u ekološkoj proizvodnji, a repromaterijal za eko proizvodnju potrebno je potražiti kod distributera za ekološku proizvodnju. Supstrati za ekološku proizvodnju povrća na našem tržištu su npr: KKS bio pontgrond, KKS bio herb substrate, Homeogarden zemlja i sl. Ekološka gnojiva također moraju imati ekološki certifikat, a neki od distributera su Pro-eco, Bioinput i dr.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje