Ako je u putovnici psa upisano do kad vrijedi cjepivo protiv bjesnoće, mora li se pas cijepiti ove godine kako tvrdi veterinar koji je preuzeo ordinaciju?

ODGOVOR

Obveza cijepljenja pasa protiv bjesnoće u Republici Hrvatskoj propisana je Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju„ za svaku kalendarsku godinu zasebno. Prilikom cijepljenja protiv bjesnoće u identifikacijski dokument- Putovnicu za kućne ljubimce u dijelu V. CIJEPLJENJE PROTIV BJESNOĆE u rubrici „VRIJEDI DO“ upisuje se datum do kojeg vrijedi cijepljenje (rok valjanosti cijepljenja-postupka, a ne valjanost cjepiva (pripravka)).

To je datum do kojeg posjednik ima obvezu ponovno cijepiti životinju (revakcinacija). Zakonodavac je na nacionalnoj razini Naredbom propisao rok valjanosti cijepljenja koji je od 2021. godine izjednačen s trajanjem imunosti prema uputi proizvođača cjepiva.  Slijedom navedenog, cijepljenje protiv bjesnoće vrijedi do roka upisanog u Putovnicu za kućne ljubimce u dijelu V. CIJEPLJENJE PROTIV BJESNOĆE u rubrici „VRIJEDI DO”.  Drugim riječima, vama cijepljenje vrijedi do 8.12.2023. godine , uz napomenu da do tog datuma ili na taj dan morate cijepiti psa.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje