Nedavno sam otvorila OPG za proizvodnju i prodaju rezanog cvijeća. Prodaju obavljam na tržnici i na kućnom pragu. Zanima me procedura oko nabave sjemena, lukovica, rizoma, sadnog materijala. Moram li biti upisana u Upisnik i koji u slučaju da sama proizvedem sjeme/lukovice isključivo za svoje potrebe? Također moram li biti upisana ako sjeme/lukovice nabavljam iz EU? Sjeme i lukovice planiram koristiti isključivo radi proizvodnje rezanog cvijeća. Znači nikako ne radi daljnje prodaje sjemena i lukovica niti radi proizvodnje presadnica, lončanica i sl.

ODGOVOR

Zakonom o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (»Narodne novine« broj 110/21.) propisani su uvjeti. Njih je potrebno ispuniti prilikom proizvodnje, stavljanja na tržište i uvoza poljoprivrednog reprodukcijskog materijala. S obzirom da rezano cvijeće ne spada u poljoprivredni reprodukcijski materijal, odnosno nije obuhvaćeno Zakonom o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, ne postoji ograničenje prema prethodno navedenom Zakonu prilikom stavljanja na tržište rezanog cvijeća.

Nadalje, ako proizvodite sjeme i sadni materijal isključivo za svoje potrebe i ne stavljate ga na tržište; tad nemate obvezu upisa u Upisnik dobavljača poljoprivrednog sjemena i Upisnik dobavljača poljoprivrednog sadnog materijala. Zakonom o biljnom zdravstvu (»Narodne novine« broj 127/19.) regulirana je proizvodnja i premještanje bilja, biljnih proizvoda i drugih predmeta. Pravilnikom o službenom registru specijaliziranih subjekata (»Narodne novine« broj 30/21.) propisuju se obveznici upisa u Službeni registar specijaliziranih subjekata te uvjeti potrebni za upis u navedeni Registar. 

U upitu je naznačeno kako bi se sjeme ukrasnog bilja u svrhu proizvodnje rezanog cvijeća dobavljalo iz država članica EU. Također i kako nemate namjeru proizvodnje novih sadnica predmetnog bilja. Stoga nemate obvezu upisa u predmetni Registar. Međutim, napominjemo kako sadnice ukrasnog bilja nabavljene u EU treba pratiti biljna putovnica proizvođača. Naša je preporuka, zbog pitanja sljedivosti, čuvati predmetne biljne putovnice u sklopu vlastite poslovne dokumentacije. S obzirom kako ste naveli da nemate namjeru nabavljati sadni i sjemenski materijal nemate obvezu upisa u Registar specijaliziranih subjekata.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje