SARS – CoV – 2 je visoko zarazan virus i uzročnik pandemije bolesti COVID – 19. Radi se o zoonotičnom virusu, iako, podrijetlo virusa još nije potvrđeno. Člankonošci su vektori raznih virusnih i bakterijskih oboljenja. No, uloga člankonožaca u prijenosu SARS – CoV – 2 virusa još nije u potpunosti shvaćena. Do sada je nekoliko studija pokazalo da replikacija SARS – CoV – 2 nije podržana u stanicama određenih vrsta kukaca niti u određenim vrstama komaraca nakon intratorakalne inokulacije.

Kako bi dobili odgovor na pitanje mogu li kukci prenositi COVID -19, Juergen Richt, profesor veterine i medicine na sveučilištu u Kansasu, i njegov tim uzgajali su komarce, vrste Culex tarsalis, Culex quinquefasciatus i Culicoides sonorensis na krvi s prisutnosti SARS – CoV – 2 virusa.

Također su testirali stanične linije kako bi vidjeli može li se virus replicirati u kulturi. Do sada su Richt i njegov tim koristili ovu mogućnost za razmatranje niza pitanja o COVID – 19 bolesti. Nalazi tijekom ovog istraživanja pokazali su dobre vijesti. Iako je bila prisutna virusna RNA, 10 dana nakon što su se kukci hranili zaraženom krvi, nije pronađen virus u kukcima. To znači da istraživane vrste komaraca nisu biološki vektori za SARS – CoV – 2 virus.

To je sve u skladu s onime što do sada znamo o SARS – CoV virusima. Oni se do sada nikada nisu prenosili člankonošcima. SARS – CoV – 2 je respiratorni virus koji se prenosi kapljičnim putem. Da bi ga komarci mogli prenositi, virus mora proći kroz crijeva kukca. Mora zaraziti njegove žlijezde slinovnice, i zatim ući u stanicu kako bi se replicirao. Ako se virus ne može replicirati, organizam u kojem se nalazi nije infektivan.

 Na kraju zaključujemo da komarci i ostali člankonošci nisu prijenosnici SARS – CoV – 2 virusa. Također se nadamo da neće doći do dodatnih mutacija virusa koje bi promijenile način njihove replikacije.

 class=
SARS – CoV – 2
Izvor slike: https://www.cpr-rijeka.hr/novosti/obavijest-o-radu-sa-strankama-za-vrijeme-epidemije-bolesti-covid-19-uzrokovane-virusom-sars-cov-2/
 class=
Culicoides sonorensis
Izvor slike: https://entomologytoday.org/2021/03/23/study-confirms-mosquitoes-midges-dont-transmit-coronavirus-covid-19/culicoides-sonorensis/