Ekološka mliječna farma Rumelinghof u vlasništvu Oliviera i Nadine Bayard nalazi se na 954 m nadmorske visine u podnožju alpskih vrhova s vječnim snijegom i ledom, u mjestu Rumeling u kantonu Wallis u Švicarskoj. Farmu su prije 40-ak godina, zajedno s malim restoranom kupili Olivierovi roditelji Armin i Madeleine. Osim 14 krava simentalske pasmine na farmi uzgajaju i nekoliko goveda pasmine eringer, autohtone mesne pasmine u kantonu Walis. Čitava eringer populacija ima oko 20 000 grla. Osim za meso, ova pasmina se u Wallisu vrlo često uzgaja iz hobija za vrlo popularni narodni običaj borbe krava.

Olivier i Nadine Bayard odlučili su se za izravnu prodaju po načelu samoposluživanja na  svojoj ekološkoj mliječnoj farmi u Švicarskoj. Dvogodišnje iskustvo je vrlo pozitivno.

 class=
Armin Bayard  pomaže sinu u štali  i rado čuva unuke
 class=
Kuća obitelji Bayard izgrađena na temeljima stare staje

Izgradnja nove staje i prijelaz na ekološku proizvodnju mlijeka

Prije 22 godine obitelj Bayard je izgradila novu staju poluotvorenog tipa za držanje 20 -ak krava na vezu. Na nagovor sina Oliviera, odlučili su se da konvencionalnu proizvodnju mlijeka i sira zamjene ekološkom. Za to su imali dobre preduvjete jer su krave 4 mjeseca u godini na predalpskim pašnjacima cijeli dan. U tri su ljetna mjeseca, od sredine lipnja do sredine rujna, sve krave na paši na alpskom pašnjaku na više od 1500 m nadmorske visine. Na tom alpskom pašnjaku su krave i drugih vlasnika. Svi vlasnici krava zajedno zaposle 2-3 radnika. Oni u ta 3 mjeseca muzu krave i svaki dan u sirani na alpskom pašnjaku rade nadaleko poznati švicarski alpski sir.

 class=
Rumelinghof i pejzaž

Portret mliječne farme Rumelinghof

  • Obitelj: Olivier, 39 godina, Nadine, 39; djeca – Pauline 9, Maurice 7, Lucien 5, Elodie 4; Olivierov otac Armin Bayard, 69 godina
  • Gospodarstvo: mjesto Rumeling, općina Inden, okrug Leuk, kanton Wallis, švicarske alpe,  nadmorska visina 954 m
  • Poljoprivredne površine: 35 ha, od toga 3 ha žitarice, ostalo su pašnjaci
  • Životinje: 20 grla goveda, od toga 14 mliječnih krava simentalske pasmine
  • Ekološka proizvodnja: od 2000. godine
  • Nova staja: izgrađena 2000. godine
  • Izravna prodaja na kućnom pragu po principu samoposluživanja; vlastiti proizvodi su mlijeko, sir, razne vrste maslaca, voćni sokovi, pekmezi, slatkiši, kobasice, suho meso, biljni čajevi. Sa susjednih farmi prodaju se krumpir, med, i jaja.
  • Hranidba krava: zima – sijeno i kukuruzna silaža uz upotrebu mješalice; proljeće i jesen – svježa trava i paša u blizini farme; na ljeto krave su na alpskom pašnjaku Larschi.
  • Mužnja: mljekovod s 2 muzne jedinice, jutarnja mužnja otac Armin, večernja mužnja sin Olivier.
  • Izravna prodaja po principu samoposluživanja

Nadine Bayard je porijeklom iz kantona Bern. U Bernu je izravna prodaja na poljoprivrednim gospodarstvima već desetljećima vrlo raširena i čini značajan dodatni prihod obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Kad se prije 10-ak godina udala za Oliviera predložila je da pokrenu izravnu prodaju na svojem gospodarstvu. Farma Rumelinghof nalazi se na cesti za Leukerbad na kojoj su popularne švicarske toplice i skijaški turistički centar. Nadine je to prepoznala kao priliku za izravnu prodaju proizvoda s farme. Za mjesto prodaje su suprug Olivier i svekar Armin preuredili jednu 70 godina staru vojničku prikolicu. Također, sami su izradili jedan drveni kiosk u kojem su smješteni mljekomat i frižider.

 class=
Stara vojnička prikolica i drveni kiosk su inovativno i atraktivno prodajno mjesto

 class=
Drveni kiosk kućne izrade obitelji Bayard za smještaj mljekomata i frižidera

Kako je Olivier suvlasnik u firmi koja sakuplja mlijeko za mljekare u kojoj radi puno radno vrijeme, a Nadine radi pola radnog vremena kao knjigovođa u obližnjem dječjem vrtiću, odlučili su da prodaja ide kao samoposluživanje jer je izravna prodaja otvorena cijeli dan.

Kupci sami uzmu proizvode koje žele, a novce ostave u kasici. Nadine kaže da se ponekad dogodi da novac nedostaje u kasici, ali da je mnogo češći slučaj da je novaca više nego što je prodano. A osim toga često u kasici kupci ostave poruku da cijene povjerenje koje im je iskazano.

Prilikom posjete farmi Rumelinghof, obitelj Bayard se interesirala o stanju u poljoprivredi u Hrvatskoj. Kad smo im rekli da je u Hrvatskoj mnogo raširenija biljna od stočarske proizvodnje začudili su se. Kažu kako su oni izabrali stočarsku proizvodnju jer mnogo manje ovisi o rizicima vremenskih uvjeta i nepogoda. Stočarska proizvodnje zahtijeva više rada, ali omogućava veći utjecaj na rezultate poslovanja i ostvarenje viših prihoda. To je ipak proizvodnja pod krovom.

 class=
Dio asortimana proizvoda koje prodaje obitelj Bayard      

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje