Nakon smrti roditelja na ostavinskoj raspravi naslijedio sam 2 grobna mjesta u Rakovom Potoku i četvrtinu drugih nekretnina. S obzirom da nemam nasljednika, odlučio sam da poslije mene grobna mjesta naslijedi jedna od sestara. Zanima me moram li to oporučno napisati i kako je najbolje to odraditi?

ODGOVOR

U oporuci trebate navesti osobu za koju želite da naslijedi pravo korištenja grobnog mjesta i vlasništvo nadgrobnog uređaja koji se nalazi na grobnom mjestu (nadgrobne ploče, ograda, nadgrobnog spomenika, znakova i dr.). Oporukom ostavitelj raspolaže svojom imovinom za slučaj smrti, a oporuka treba biti sastavljena u obliku i uz pretpostavke propisane zakonom. Oporuka za grobna mjesta može biti privatna i javna.

Privatne oporuke su vlastoručna oporuka i pisana oporuka pred svjedocima. Javna oporuka je oporuka sastavljena uz sudjelovanje javnih tijela (sudac općinskog suda, javni bilježnik i sl.). Ako želite pravo korištenja grobnog mjesta ostaviti samo jednom od nasljednika bilo bi dobro da to u svojoj oporuci i napišete, pisanu oporuku pred svjedocima može sastaviti i odvjetnik, kojem pri tome trebate dostaviti sve potrebne podatke o imovini i osobi koju želite navesti kao nasljednika. 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOdržan sastanak s predstavnicima mljekarskog sektora
Sljedeći članakPriključak HEP-a i zastara
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.