Trenutno sam nezaposlena osoba i zanima me u kojem se zakonskom roku trebam prijaviti na obvezno zdravstveno osiguranje?

Nakon prestanka radnog odnosa (nebitno o razlogu prestanka radnog odnosa) potrebno se prijaviti u roku od 30 dana nadležnom regionalnom uredu, odnosno područnoj službi HZZO i to u pravilu prema mjestu prebivališta, odnosno boravka osobe.

Međutim, ako je navedeni rok od 30 dana od prestanka radnog odnosa istekao, a osoba status ne može steći kao npr. član obitelji po bračnom drugu ili po nekoj drugoj osnovi osiguranja utvrđenom Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, onda se obvezna osigurati na obvezno zdravstveno osiguranje na način da prava i obveze iz obveznog zdravstvenog osiguranja stječe pod uvjetom da je prethodno jednokratno uplaćen doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje na najnižu osnovicu za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje (416,90 kuna), od dana prestanka ranijeg statusa osigurane osobe, a najdulje za razdoblje od 12 mjeseci.

Prethodni članakDozvoljeno podizanje ograde
Sljedeći članakKako obrt prebaciti u OPG?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.