Susjed ima sagrađenu kuću oko jedan metar od međe. Kuća je visoka prizemnica na 2 etaže i potkrovljem – mansardom te ima 2 ulaza: prizemlje iz dvorišta i glavni ulaz u prostoriju iznad prizemlja s ulične strane. Na mansardu se može doći iz prizemlja ili iz glavnog ulaza. Njegovi nasljednici su sada zatvorili pristup mansardi, probili zid na stražnjem dijelu svoje kuće u visini mansarde izgradili stepenište. Kako je kuća udaljena od međe 130 cm, postavljanjem stepenica one se nalaze gotovo na međi. Je li novi susjed imao pravo tako postupiti?

Građenje se izvodi u skladu s odredbama Zakona o gradnji i drugih propisa, a za bespravnu gradnju predviđene su mjere koje poduzimaju građevinski inspektori i komunalni redari. U nadležnom uredu za graditeljstvo i prostorno uređenje možete zatražiti informacije o tome je li susjed na svojoj nekretnini mogao izgraditi stepenice i pod kojim uvjetima. Ako su stepenice izgrađene bez valjane dokumentacije ili protivno propisima (bespravna gradnja) možete to prijaviti građevinskoj inspekciji Državnog inspektorata.

Građevinski inspektor će pokrenuti postupak radi utvrđivanja je li došlo do povrede propisa o gradnji i narediti poduzimanje potrebnih mjera. Prijava se može uputiti područnim jedinicama građevinske inspekcije po županijama, popis i kontakte možete pronaći na: https://inspektorat.gov.hr.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPravni savjeti pitanje br. 651
Sljedeći članakPravni savjeti pitanje br. 653
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.