Susjed je svoju parcelu prenamjenio. Do lipnja 2019. godine ta parcela je bila oranica, a sada je šuma. Susjed je tu parcelu zapustio i sada raste grmlje i nekoliko agacija. Zanima me je li susjed to pravno smio napraviti?

Promjene podataka u katastarskom operatu koje se odnose na broj, položaj, oblik, način uporabe i površinu katastarske čestice, položaj, oblik i način uporabe zgrada i drugih građevina provode se po službenoj dužnosti ili na temelju zahtjeva stranke. Katastarski podaci kojima se opisuju katastarske čestice mogu se promijeniti jedino na temelju geodetskog elaborata i upravnog rješenja koje donosi nadležni katastarski ured, nakon pravomoćnosti takvog rješenja katastarski će ured promijeniti podatke u katastarskom operatu. Prije donošenja rješenja djelatnici ovlaštene geodetske tvrtke, odnosno službenici katastarskog ureda izlaze na očevid i izrađuju odgovarajući geodetski elaborat. Vaš susjed ne bi mogao izvršiti prenamjenu da nitko nije izašao na očevid.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakMirovina i poticaji u poljoprivredi
Sljedeći članakCijev nije dovoljno visoka
Avatar
Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirana je pravnica i stalna suradnica Gospodarskog lista od 2009. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1990. godine, iste godine počela je raditi kao odvjetnička vježbenica. Nakon završenog studija prava pohađala je poslijediplomski studij iz kaznenog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od prosinca 1994. godine do veljače 2018. godine radila je kao odvjetnica u Križevcima te se pretežno bavila obveznim, trgovačkim, ovršnim, obiteljskim, nasljednim, radnim i upravnim pravom. Veliko iskustvo stekla je na području zemljišno-knjižnog i vlasničkog prava. Dugi niz godina bila je članica Upravnog odbora Odvjetničkog zbora Koprivničko-križevačke županije. Završila je edukaciju za izmiritelja u Hrvatskoj udruzi za mirenje u Zagrebu 2012. godine. Edukaciju za Voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz Europskih fondova završila je 2014. godine, što joj omogućava obavljanje konzultantskih poslova u tom području. Sada je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske, u pravnom sektoru.