Molim informaciju o proizvodnji piva na OPG-u kao dopunskoj djelatnosti. U jednoj brošuri iz 2016. godine dostupnoj na stranicama www.savjetodavna.hr, stoji da je dopunsku djelatnost, odnosno proizvodnju moguće registrirati ako su zadovoljeni neki od uvjeta: “proizvodnja poljoprivrednih proizvoda od sirovine dijelom iz vlastite proizvodnje uz kupnju do 50 % sirovine drugih poljoprivrednih gospodarstva… do 2.000 hl”. Osnovni sastojci piva jesu voda, ječam (ili dr.), hmelj. Na koji način se računa postotak sirovine u pivu – vrijednosno u odnosu na cijenu sirovine u konačnom proizvodu ili količinski (količini sirovine u konačnom proizvodu)? Na koji način se dokazuje da je sastojak/sirovina potekla iz vlastite proizvodnje – posebice u slučaju hmelja gdje je vrlo teško doći do sjemena/rizoma s kontroliranim podrijetlom, a količine su premale da bi se prijavljivale u poticaje? Kako se tretira voda u odnosu na izvor sirovine s obzirom da ona čini >90 % piva, a nije ju moguće proizvesti?

ODGOVOR

Na web stranicama savjetodavna.hr postoje novi Koraci do dopunskih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu i Koraci do registracije opg-a za preradu sirovina biljnog podrijetla. Glavni sastojak u pivu je alkohol, voda nikada nije glavni sastojak u bilo kojem prehrambenom proizvodu i navodi se samo ako je dodana, što u slučaju pive jest ali nije glavni sastojak. Hmelj kao sastojak u pivu služi kao začin i konzervans te on ne mora biti s vašeg gospodarstva, jer nije glavni sastojak. Vaš glavni sastojak (alkohol) nastaje iz slada koji se dobiva iz pivarskog ječma koji mora biti s vašeg gospodarstva. Dokaz za sirovinu je površina pod pivarskim ječmom u Arkodu i Agronet zahtjev za kulturu za pivarski ječam, i/ili račun za predani pivarski ječam otkupljivaču, sladorani od koje se nabavlja slad. Tu je, naravno, bitno imati potvrdu ulaza slada u proces proizvodnje, dakle potvrdu (račun) za određenu količinu slada od koje se radi pivo. Postoji i mogućnost proizvodnje slada na gospodarstvu što zahtjeva određene tehničke i stručne sposobnosti.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje