Molim informaciju o proizvodnji piva na OPG-u kao dopunskoj djelatnosti. U jednoj brošuri iz 2016. godine dostupnoj na stranicama www.savjetodavna.hr, stoji da je dopunsku djelatnost, odnosno proizvodnju moguće registrirati ako su zadovoljeni neki od uvjeta: “proizvodnja poljoprivrednih proizvoda od sirovine dijelom iz vlastite proizvodnje uz kupnju do 50 % sirovine drugih poljoprivrednih gospodarstva… do 2.000 hl”. Osnovni sastojci piva jesu voda, ječam (ili dr.), hmelj. Na koji način se računa postotak sirovine u pivu – vrijednosno u odnosu na cijenu sirovine u konačnom proizvodu ili količinski (količini sirovine u konačnom proizvodu)? Na koji način se dokazuje da je sastojak/sirovina potekla iz vlastite proizvodnje – posebice u slučaju hmelja gdje je vrlo teško doći do sjemena/rizoma s kontroliranim podrijetlom, a količine su premale da bi se prijavljivale u poticaje? Kako se tretira voda u odnosu na izvor sirovine s obzirom da ona čini >90 % piva, a nije ju moguće proizvesti?

ODGOVOR

Na web stranicama savjetodavna.hr postoje novi Koraci do dopunskih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu i Koraci do registracije opg-a za preradu sirovina biljnog podrijetla. Glavni sastojak u pivu je alkohol, voda nikada nije glavni sastojak u bilo kojem prehrambenom proizvodu i navodi se samo ako je dodana, što u slučaju pive jest ali nije glavni sastojak. Hmelj kao sastojak u pivu služi kao začin i konzervans te on ne mora biti s vašeg gospodarstva, jer nije glavni sastojak. Vaš glavni sastojak (alkohol) nastaje iz slada koji se dobiva iz pivarskog ječma koji mora biti s vašeg gospodarstva. Dokaz za sirovinu je površina pod pivarskim ječmom u Arkodu i Agronet zahtjev za kulturu za pivarski ječam, i/ili račun za predani pivarski ječam otkupljivaču, sladorani od koje se nabavlja slad. Tu je, naravno, bitno imati potvrdu ulaza slada u proces proizvodnje, dakle potvrdu (račun) za određenu količinu slada od koje se radi pivo. Postoji i mogućnost proizvodnje slada na gospodarstvu što zahtjeva određene tehničke i stručne sposobnosti.