2017. otvorio sam OPG i ušao u ekološku proizvodnju lijeske. 2020. OPG sam prebacio na suprugu. Poticaj smo primili za 2018. i 2019. godinu. Zanima me možemo li izaći iz ekološķe proizvodnje? Isto tako, postoje li neke posljedice ako se odlučimo na izlazak i na zatvaranje OPG a?

                                          

Sukladno Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2020. g (NN 22/2020. i 57/2020) propisano je da u slučaju prijenosa gospodarstva (prijenos dijela površina gospodarstva ili prijenos svih površina gospodarstva ili čitavog gospodarstva na neku drugu osobu tijekom trajanja obveze, uslijed gubitka zakupa, prodaje ili davanja zemlje u zakup od strane korisnika koji je u obvezi te bilo kojeg drugog oblika prijenosa poljoprivrednih površina). Osoba koja je preuzela poljoprivredne površine nije dužna nastaviti s provedbom preuzetih obveza iz poedine operacije ili podmjere.

Korisniku koji je izvršio prijenos gospodarstva prestaje preuzeta obveza iz pojedine operacije i ne vrši se povrat do tada isplaćenih sredstava. U slučaju promjene uvjeta, obveza ili iznosa potpore iz pojedine operacije ili podmjere tijekom obveznog razdoblja korisnik može prekinuti s provedbom preuzetih obveza. Tada nema obvezu povrata do tada isplaćenih sredstava. Prekid vrijedi samo za one površine ili kulture kod kojih je došlo do promjene (orah, lijeska ili neka kombinacija operacija). Znači ne vrijedi za sve površine.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje