Želim kod kuće pripraviti sirup od grožđa za vlastite potrebe, ali nigdje ne mogu doznati postupak.
Za domaći sirup od grožđa potrebno 5 – 6 kg crnoga grožđa, 5 – 6 kg šećera i 2 paketića limunskog dodatka. Grožđe dobro operite i ostavite da se malo ocijedi, poberite zdrave bobe i stavite ih u veliku posudu te zalijte vodom tako da budu prekrivene i stavite kuhati. Kad prokuha, smanjite temperaturu i kuhajte oko 60 min. povremeno miješajući. Kad se bobe dobro skuhaju, malo ohladite te procijedite sok kroz čistu gazu, gustu cjediljku ili sito. Izlijte u veću posudu i izmjerite koliko ima tekućine, pa ako je potrebno dolijte vode, otprilike na 3 l soka još 1 l vode. Na svaku litru soka dodajte 1 kg šećera. Sve dobro promiješajte s limunskim dodatkom. Ponovno lagano kuhajte 20 – 30 min. povremeno miješajući. U međuvremenu staklenke dobro operite toplom vodom, osušite ih kratko u pećnici na 50 oC. Kad sok ukuha, kušajte slatkoću. Ako se previše zgusne, dodajte još vode i ostavite oko 20 min. da se malo ohladi te ulijte u boce i odmah zatvorite. Pripremate li više soka, možete dodati i konzervans kako bi se dulje održao.

B. H., dipl. ing.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPrerada krušaka i dunja u ocat
Sljedeći članakGnojidba povrća i planiranje sadnje
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.