Moja divlja loza penjačica oko naše kuće na otoku Pašmanu doslovno je ”preko noći” propala. Postoji li mogućnost da je netko tretirao lozu herbicidom i kako se to može utvrditi? Postoji li neki inspektor kojeg bismo mogli pozvati da procijeni situaciju?

ODGOVOR

Imajte na umu kako ćete vrlo teško dokazati je li vašu biljku netko tretirao nekim od herbicida ako uzorak ne pošaljete na analizu. Za to ćete vjerovatno i sami morati snositi trošak. Čak i da se dokaže kako je biljka namjerno uništena, što mislite postići time? Teško ćete bez svjedoka i utvrditi tko je to zaista i učinio? Eventualno zbog sigurnosti tla, podzemnih voda itd. Posebno ako je u blizini prisutan bunar itd. Uzorke možete poslati u Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu koja ima certificirani laboratorij o svom trošku ili u neki od certificiranih laboratorija diljem Hrvatske.

Možete prije nego šaljete uzorke za dodatne informacije zvati djelatnike HAPIH-a na području kojem stanujete. Možete se i izravno javiti u Referentni centar za tlo u Osijeku na: Vinkovačka cesta 63 c, 31000 Osijek, 031/275-180; E: ct@hapih.hr. Ono što još možete učiniti jest kontaktirati inspektorat Ministarstva poljoprivrede s pojašnjenjem da postoji mogućnost namjernog trovanja biljaka i/ili zagađenja tla nepoznatim pesticidom i/ili kemikalijom. Inspektoratu se možete javiti putem online forme na https://dirh.gov.hr/podnosenje-prijava/83 ili putem e pošte: poljoprivredna.inspekcija@dirh.hr te vidjeti što će vam odgovoriti. Sukladno tome treabte poduzeti potrebne korake.

Prethodni članakŠto posaditi na hladnijoj mikrolokaciji?
Sljedeći članakBolesna lipa i kako joj pomoći?
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362