U Novom Vinodolskom imam lipu staru oko 33 godine. Do sad je nisam tretirao nikakvim SZB-a. Polovicom lipnja lipa je počela žutiti i otpadati joj lišće sa stabla. Koji je mogući uzrok i što mi je činiti?

ODGOVOR

Lipa je stablo koje je sklono mnogim oboljenjima i to najčešće onim gljivičnim. Ipak, briga za lipu nije osobitno teška čak ni za početnike. Žućenje i otpadanje lišća najčešće je znak napada patogenih gljivica. One uzrokuju nekrotične mrlje, sušenje lista te na kraju njegovo otpadanje. U vašem slučaju moglo bi se raditi o gljivičnoj bolesti Mycrosphaerella. Ona se uglavnom širi zbog strujanja vjetra i tako se raznose gljivice.

Opadanje lišća kao rezultat razvoja bolesti moguć je u rano ljeto, pogotovo ako je proljeće bilo kišno. No, bez fotografije, nemoguće je napraviti preciznu dijagnostiku. Savjetujem vam da u slučaju infekcije stabla, trule i raspadnute dijelove biljke uklonite. Preventivno zaštitite biljku bakrenim preparatima u jesen i u rano proljeće. Listove koji pokazuju crne mrlje ili lezije odmah uklonite. Zalijte deblo s biostimulatorom koji ima učinak na tlo kako bi biljka što prije prošla kroz ovu fazu stresa uzrokovanu odbacivanjem lišća.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje