U Novom Vinodolskom imam lipu staru oko 33 godine. Do sad je nisam tretirao nikakvim SZB-a. Polovicom lipnja lipa je počela žutiti i otpadati joj lišće sa stabla. Koji je mogući uzrok i što mi je činiti?

ODGOVOR

Lipa je stablo koje je sklono mnogim oboljenjima i to najčešće onim gljivičnim. Ipak, briga za lipu nije osobitno teška čak ni za početnike. Žućenje i otpadanje lišća najčešće je znak napada patogenih gljivica. One uzrokuju nekrotične mrlje, sušenje lista te na kraju njegovo otpadanje. U vašem slučaju moglo bi se raditi o gljivičnoj bolesti Mycrosphaerella. Ona se uglavnom širi zbog strujanja vjetra i tako se raznose gljivice.

Opadanje lišća kao rezultat razvoja bolesti moguć je u rano ljeto, pogotovo ako je proljeće bilo kišno. No, bez fotografije, nemoguće je napraviti preciznu dijagnostiku. Savjetujem vam da u slučaju infekcije stabla, trule i raspadnute dijelove biljke uklonite. Preventivno zaštitite biljku bakrenim preparatima u jesen i u rano proljeće. Listove koji pokazuju crne mrlje ili lezije odmah uklonite. Zalijte deblo s biostimulatorom koji ima učinak na tlo kako bi biljka što prije prošla kroz ovu fazu stresa uzrokovanu odbacivanjem lišća.