Hrvatski posavac Patrik 329 Miroslava Carena iz sela Žirčica u općini Martinska Ves kod Siska, šampion je državne stočarske izložbe konja u Gudovcu na Bjelovarskom sajmu. Ona je održana nakon dvije godine zbog pandemije Covida-19.

Caren nije krio zadovoljstvo što je pobjedio njegov Patrik, oždrebljen 2018. godine. Nakon pobjede u Gudovcu, kaže, nude mu više od 5000 eura za Patrika. Međutim, nema tih novaca za kojeg bi prodao svoga dorata jer je to dobroćudan konj, iako ima samo tri i pol godine. On će tek za dvije godine dostići svoju punu zrelost.

Tradicija uzgoja konja u obitelji

Miroslav se s Patrikom natjecao u jakoj konkurenciji pet vatrenih pastuha od Otoka u Slavoniji do Zagorja. Iza njih se sve prašilo kad su ih poveli u kas, pa je i trojici sudaca bilo tijesno u velikom ograđenom otvorenom prostoru na sajmu. Zbog Covid protokola ocjenjivanje nije održalo u velikoj aukcijskoj dvorani. No, iako je sa svojih 65 godina bio najstariji voditelj konja, nikako nije htio propustiti aktivno učešće na sajmu u Gudovcu. Za njega je i obiteljski vezan.

Još je njegov otac, prije više od 50 godina sudjelovao s konjima na Bjelovarskom sajmu. Tamo je vozio kočiju i to je kod Carena obiteljska tradicija koju ne misle samo tako prekinuti. Trenutno imaju 40 konja u Odranskom polju, gdje ih napasaju veći dio godine uz rijeku Odru. Ističe da konji traže i spajaju dobre ljude, jer se oko njih sve vrti.

Našeg pobjednika za Ivicu Stepanca iz Stare Drenčine kod Siska i Josipa Runjevca iz Kloštar Ivanića, također uzgajivača posavskih konja, veže i trajno prijateljstvo. Tako se Miroslav, bez njih dvojice, nikako nije htio sam fotografirati u štali s boksovima na sajmu. Tamo se družilo, jelo i spavalo tri dana. Iako, u teškim uvjetima, samo s vlastitim pokrivačima na slami, trebalo je izdržati tri noći jer se uzgajivači nisu htjeli niti na trenutak odvojiti od svojih velikih četveronožnih ljubimaca.

Zadovoljan cijenom otkupa ždrebadi i konja

Miroslav je zadovoljan jer su cijene konja na domaćem tržištu, kaže, zadnjih nekoliko godina, pa i sadau koronakrizi  „jako dobre“. To je ponajprije jer imaju veliko izvozno tržište u Italiji. To znači da se za ždrijebe može dobiti 20 do 22 kune po kilogramu. Za kvalitetnog pastuha se može dobiti pet do šest tisuća eura. Na ocjenjivanju, posebno kod kobila sa i bez ždrebadi, čuli smo da se pasmina hrvatski posavac, jako lijepo razvija. Vidi se njezin napredak te trend u uzgoju nešto većih konja.

Patrik, šampion državne stočarske izložbe konja
Patrik, šampion državne stočarske izložbe konja