Hrvatski posavac Patrik 329 Miroslava Carena iz sela Žirčica u općini Martinska Ves kod Siska, šampion je državne stočarske izložbe konja u Gudovcu na Bjelovarskom sajmu. Ona je održana nakon dvije godine zbog pandemije Covida-19.

Caren nije krio zadovoljstvo što je pobjedio njegov Patrik, oždrebljen 2018. godine. Nakon pobjede u Gudovcu, kaže, nude mu više od 5000 eura za Patrika. Međutim, nema tih novaca za kojeg bi prodao svoga dorata jer je to dobroćudan konj, iako ima samo tri i pol godine. On će tek za dvije godine dostići svoju punu zrelost.

Tradicija uzgoja konja u obitelji

Miroslav se s Patrikom natjecao u jakoj konkurenciji pet vatrenih pastuha od Otoka u Slavoniji do Zagorja. Iza njih se sve prašilo kad su ih poveli u kas, pa je i trojici sudaca bilo tijesno u velikom ograđenom otvorenom prostoru na sajmu. Zbog Covid protokola ocjenjivanje nije održalo u velikoj aukcijskoj dvorani. No, iako je sa svojih 65 godina bio najstariji voditelj konja, nikako nije htio propustiti aktivno učešće na sajmu u Gudovcu. Za njega je i obiteljski vezan.

Još je njegov otac, prije više od 50 godina sudjelovao s konjima na Bjelovarskom sajmu. Tamo je vozio kočiju i to je kod Carena obiteljska tradicija koju ne misle samo tako prekinuti. Trenutno imaju 40 konja u Odranskom polju, gdje ih napasaju veći dio godine uz rijeku Odru. Ističe da konji traže i spajaju dobre ljude, jer se oko njih sve vrti.

Našeg pobjednika za Ivicu Stepanca iz Stare Drenčine kod Siska i Josipa Runjevca iz Kloštar Ivanića, također uzgajivača posavskih konja, veže i trajno prijateljstvo. Tako se Miroslav, bez njih dvojice, nikako nije htio sam fotografirati u štali s boksovima na sajmu. Tamo se družilo, jelo i spavalo tri dana. Iako, u teškim uvjetima, samo s vlastitim pokrivačima na slami, trebalo je izdržati tri noći jer se uzgajivači nisu htjeli niti na trenutak odvojiti od svojih velikih četveronožnih ljubimaca.

Zadovoljan cijenom otkupa ždrebadi i konja

Miroslav je zadovoljan jer su cijene konja na domaćem tržištu, kaže, zadnjih nekoliko godina, pa i sadau koronakrizi  „jako dobre“. To je ponajprije jer imaju veliko izvozno tržište u Italiji. To znači da se za ždrijebe može dobiti 20 do 22 kune po kilogramu. Za kvalitetnog pastuha se može dobiti pet do šest tisuća eura. Na ocjenjivanju, posebno kod kobila sa i bez ždrebadi, čuli smo da se pasmina hrvatski posavac, jako lijepo razvija. Vidi se njezin napredak te trend u uzgoju nešto većih konja.

Patrik, šampion državne stočarske izložbe konja
Patrik, šampion državne stočarske izložbe konja

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje