Zanima me kako bi se moglo vrenjem (fermentacijom) napraviti vino od šipka ili nara?
Postupak fermentacije voćnih vina uglavnom je sličan za sve voćne vrste. Prvo je potrebno očistiti nar od kore i izgnječiti crvene, sočne sjemenke koje se u njemu nalaze. Time ćemo osloboditi određenu količinu soka. Potrebno je izmjeriti količinu šećera u soku koja bi trebala biti oko 90°Oe ili 18°Kl (Babo) što daje oko 12 % vol. alkohola u budućem vinu. Dobiveni masulj treba zasumporiti s 10 g Vinobrana na 100 L soka. Nakon 24 h treba dodati selekcioniranu kulturu kvasaca, hranu za kvasac i time ćemo pokrenuti alkoholnu fermentaciju koja bi trebala trajati 2 tjedna. Fermentacija bi se trebala odvijati u zatvorenoj posudi (sudu) koja na sebi ima izlaz za stvoreni CO2 ili vrenjaču. Nakon što sav šećer provrije u alkohol potrebno je isprešati masulj i čisto vino otočiti u čisti sud. Nakon pretoka potrebno je opet zasumporiti mlado vino (5 g Vinobrana na 100 L) u sudu i dobro ga zatvoriti kako ne bi bilo u doticaju s kisikom.
dr.sc.Marin MIHALJEVIĆ ŽULJ