Štiteći maslinike od napada maslinine muhe, po potrebi sam prskao korovno grmlje oko maslinika. Koristio sam mamac Buminal i insekticid ROGOR 40 u koncentraciji 0,15 %. U ovoj kombinaciji zaštite, masline uopće nisu prskane. ROGOR 40 je sada zabranjen pa molim za savjet koji bih insekticid mogao ubuduće upotrebljavati umjesto njega? Naglašavam, ne radi se o prskanju maslina, već korova oko maslina.

Način koji ste koristitli za suzbijanje maslinine muhe poznat je kao metoda „zatrovanih mamaca“. Buminal je hranidbeni atraktant koji imago maslinine muhe mirisom privuče. Ona isti hranjenjem (lizanjem) unese u organizam, a s obzirom da je Buminal pomiješan s insekticidom, odrasla muha nakon unosa „hrane i insekticida“ ugine.

Ova metoda se može primjeniti na maslinama i na drugim biljkama na rubnom dijelu maslinika čime privlačite muhe da se zadržavaju van maslinika. Trenutno na tržištu postoji jedino pripravak SUCCESS BAIT koji se može primjeniti za suzbijanje maslinine muhe metodom zatrovanih mamaca.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje