Čula sam da su šumske jagode jako ljekovite, ali ne znam niti jedan recept i kako ih koristiti?

ODGOVOR

Uz vrtnu jagodu u lipnju dozrijevaju i šumske jagode. U narodu je plod šumske jagode poznat kao lijek kod bolesti jetre, žuči i slezene, želučanih i crijevnih tegoba, reume i gihta, skleroze krvnih žila, povišenog tlaka i infekcija urinarnog trakta. Terapija s jagodama, uz odgovarajuću prehranu za određenu tegobu, provodi se na sljedeći način. Prvi dan pojede se 250 grama šumskih jagoda, drugi dan 300 g, treći dan 350 g, četvrti dan 400 g, a peti dan 450 g svježih jagoda. Šestog dana pojede se ponovo 450 grama. Zatim se količina smanjuje: sedmi dan 400 g, osmi dan 350 g, deveti dan 300 g i deseti dan 250 g. Tretman s jagodama može trajati i kraće, a crvena boja stolice i ružičasta boja mokraće normalna su pojava vezana uz sastojak fragarin u plodu.

U ljekovite svrhe, ali i za pripremu osvježavajućeg čaja koriste se i mladi listovi šumske jagode koji se beru u vrijeme cvatnje biljke. Sadrže trjeslovine (mladi listovi manje, a razvijeni više), flavone i nešto eteričnog ulja. U ljekovite svrhe čaj od listova šumske jagode preporučuje se za grgljanje i ispiranje usne šupljine, kod upale sluznice u ustima i upale zubnog mesa. Pije se kod upale želučane i crijevne sluznice, kod proljeva, obilnih menstrualnih krvarenja, krvarenja hemoroida, bolesti jetre i slezene, vodene bolesti, a djeluje i umirujuće. Pripravljanje čaja : dvije čajne žlice suhih, usitnjenih listova preliti s 2,5 dl kipuće vode, poklopiti i procijediti nakon 10 minuta. Piti 2-3 šalice čaja tijekom dana. Tekućina dobivena močenjem lista jagode u 70%-tnom alkoholu, razblažena s vodom, koristi se za ispiranje usne šupljine i kod krvarenja zubnog mesa.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje