Zanima me mogu li gazanije staviti i na balkon, tj. kako uzgajati ovu cvjetnu vrstu?

ODGOVOR

Cvijet gazanije nalik je na cvijet ivančice, promjera oko 10 cm i obično ima tamniji krug oko središnjeg dijela cvijeta. Kod nas se najčešće uzgaja kao jednogodišnja biljka jer je neotporna na nisku zimsku temperaturu. Iznimno se kao trajnica može uzgajati u priobalju, u krajevima gdje se temperatura zimi ne spušta ispod 0° C i gdje nema previše vlage. Ljeti biljke treba izdašno zalijevati. Do idućeg zalijevanja zemlja oko biljaka se mora dobro osušiti.

Odrasle biljke prilično su otporne na sušu. Gazanije najbolje rastu u laganoj, pjeskovitoj i dobro dreniranoj zemlji. Svaka dva tjedna prihranjuju se tekućim gnojivom za cvatuće biljke. Gazanije koristimo za sadnju na sunčanim vrtnim gredicama, a moguće ih je uzgajati u cvjetnim loncima na balkonima i terasama. Kao što je navedeno, traže sunčani položaj, no sjena im odgovara samo u kasnim popodnevnim

satima. Da bi se uzgojila zdrava biljka koja će cvasti, potrebna je temperatura od 24° C. Noćna temperatura ne smije biti niža od 10° C. Zdrava i odrasla biljka cvate na temperaturi iznad 10° C. Gazanija traži puno izravnog Sunčevog svjetla. Ako je manje Sunčevog svjetla, biljke slabije cvatu i podložnije su bolestima i napadima štetnika. Da bi se cvjetovi danju otvorili potrebno im je mnogo svjetla. Sjeme gazanije sije se u proljeće u mješavinu treseta i pijeska. Pri temperaturi od 20° C sjeme će proklijati za oko dva tjedna. Optimalna temperatura je oko 24° C kako bi se dobile dobro razvijene i zdrave biljke. Odrasle se biljke mogu razmnožiti bazalnim reznicama ili dijeljenjem busena u kasno ljeto ili u ranu jesen.

Tako razmnožene biljke prezimljuju u grijanom stakleniku ili u stambenom prostoru. Gazanije treba redovito kontrolirati da bi se na vrijeme uočila pojava štetnika. Najčešće ih napadaju biljne uši, trips i pauci. Kod pojave nametnika biljke tretiramo odgovarajućim insekticidom. Od bolesti se najčešće javlja siva plijesan, trulež donjeg dijela stabljike ili korijena i pjegavost listova. Pjegavost je osobito česta kod stakleničkog uzgoja kod velike vlažnosti supstrata. Kad se uzgaja na otvorenom, gazanija je vrlo otporna biljka pa se preporučuje za ugoj i početnicima.

Prethodni članakSuzbijanje dlakavog ružičara
Sljedeći članakLjekovitost šumskih jagoda
Darko Kantoci, dipl. ing.
Darko Kantoci, dipl. ing. agr. 1990. godine diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski). Već je dugi niz godina vanjski suradnik Gospodarskog i Mljekarskog lista. Darko Kantoci, dipl. ing. agronomije (Zagreb, 1964.) nakon srednje škole diplomirao je 1990. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski (VVV). Autor se tijekom studija i poslije bavio projektiranjem i uređenjem privatih okućnica i zelenih površina. Već niz godina aktivan je vanjski suradnik Gospodarskog lista i Mljekarskog lista, u kojima se pojavljuje kao autor stručnih i popularnih članaka.