Prošle sam jeseni u vrtu posadio 4 sadnice jabuke. Ovo proljeće kad su se sve primile shvatio sam da sam uz njih postavio prekratke i pretanke kolce. Smijem li tik uz postojeće zabiti i druge, jače kolce, a da ne povrijedim korijen?

ODGOVOR

Pomicanje potpornja kod već ukorijenjene voćke predstavlja rizik od ozlijede korijena. Postavljanje potpornja nužan je korak kod slabobujnih podloga koje su slabijeg rasta. Potporanj sprječava izvrtanje korijena voćke ako ima puno plodova. Potporanj je važno staviti prilikom sadnje, a kod ovog zahvata bitno je voditi računa o sljedećem. Visina potpornja ne smije sezati više od donje grane na krošnji. Nikako se ne preporučuje da potporanj prodire u krošnju. Preporučeno postavljanje potpornja je 10-15 cm od debla. Obratite pažnju gdje postavljate potporanj jer nije isto na koju stranu ga stavite.

Preporučujem da potporanj smjestite na južnu stranu od voćke kako bi je tijekom ljetnih mjeseci zaštitili od jakog sunca. Vezanje voćke uz potporanj može dovesti do ozlijede kore čime se otvara put raznim gljivičnim oboljenjima. Voćku uz potporanj uvijek vežite u obliku broja osam kako bi spriječili oštećenja. Što se tiče premještanja kolca na početku vegetacije, slobodno to uradite, ali vodite računa o udaljenost potpornja od voćke i dubine na koju ćete ga staviti. Ako ste kopali rupu za sadnju na 60 cm, potporanj slobodno stavite 10 cm pliće.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje