Imam posađeno 3 ha šipka u okolici Karlovca koje planiram strojno brati. Nasad je star 2 godine pa tek na godinu mogu računati s prvim slabijim prinosom. Planiram kupiti kombajn za branje tako da me jako zanima orezivanje kosilicom.

ODGOVOR

Problem sa strojnim branjem šipka je u tome što je više štete nego koristi. Takva su iskustva s terena. Brzinom čupanja i brzinom rada jako se ošteti biljka. Postoji stroj za branje koji se priključi na traktor, a može se brati i malina, kupina i aronija pod uvjetom da su to grmovi, biljke ne mogu tada biti na žici. Pravilo je da se kod kultura koje traže više ljudskog rada posadi površina na temelju sigurne radne snage.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2015. do 2019. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPepelnica na lovor višnji
Sljedeći članakZapočela provedba novog projekta: ZPP ZA NAS
Renata Dragović, mag.ing.agr.
Posjeduje višegodišnje iskustvo u ekološkoj poljoprivredi, upravljanje kvalitetom, EU standardi, certifikacija i kontrola ekoloških proizvođača. Završila je Poljoprivredni fakultet, prije toga Gimnaziju „Braća Ribar“, smjer biologija, kemija, fizika. Živi i radi u Osijeku. Tijekom karijere radila je više vrsta poslova; marketing, tehnolog, savjetnica za ekološku poljoprivredu, voditeljica Službe za certifikaciju u nadzornim tijelima, kontrolorka ekološke proizvodnje i upravitelj kvalitetom. Radi na EU projektima. Radi u novinarstvu i piše kao vanjski suradnik. Poklonik je zdravog načina življenja. Volontira u Udruzi žena „Plodovi Panonije“.