Posadio sam kiviku prije četiri godine i želim ju stručno orezati i upoznati se s načinom rezidbe.

Rezidba kivike može biti zimska i ljetna. Zimska rezidba obavlja se od jeseni do kretanja vegetacije, u danima kada temperatura nije ispod 0 0C. Treba paziti da se rezidba ne obavlja kada biljka jako suzi, znači najkasnije oko mjesec dana prije početka otvaranja pupova. Kod rezidbe na zrelo radi se djelomična zamjena starijeg drva (1/4 do 1/3) mlađim drvetom. Na taj način, pored redovitog vraćanja grančica prema kordoncu, održava se stalna vegetativna aktivnost u njegovoj blizini i održava se željeni uzgojni oblik i redovita rodnost.

Preguste i oštećene mladice treba ukloniti, one koje su rodile skraćuju se na 3 do 4 pupa iznad mjesta gdje su bili zadnji plodovi. Iz ovih pupova razvit će se nove mladice, koje će donijeti rod u tekućoj godini. Zelena ili ljetna rezidba obavlja se tijekom vegetacije zakidanjem, uklanjanjem ili skraćivanjem mladica; ovo ovisi od cilja koji se ovom rezidbom želi postići. U početku vegetacije uklanjamo konkurentne mladice, a sredinom vegetacije i kasnije, skraćuju se rodne mladice na 6 do 8 pupova iznad posljednjih plodova.

Mladice koje ne nose plod skraćujemo, ovisno od uzgojnih oblika i bujnosti na 1 do 1,5 m.Kao i kod drugih voćnih vrsta, prejaka rezidba može utjecati na bujnost i ometati oprašivanje. Skraćivanjem mladice tijekom vegetacije sprječava se prekomjerno umotavanje izboja oko potpore i olakšava se zimska rezidba.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje