Sa susjedove njive koju ne obrađuje svake se godine širi amorfa. Često je kosim dok je mlada i sitna, ali obzirom da imam preveliku njivu, a ona se brzo širi. Molim savjet ako ima neko sredstvo kojim bih mogao tretirati?

ODGOVOR

Suzbijanje navedene invazivne korovne vrste nije lako i treba primijeniti više metoda te biti ustrajan. Osnovno je ne dozvoliti biljci da se razvije, stvoriti veliku biljnu masu te cvijet, plod i sjeme. Iz navedenog sa suzbijanjem treba krenuti rano u proljeće te nastojati svim raspoloživim metodama biljke iscrpljivati. Od načina suzbijanja može se primijeniti mehaničko uništavanje košnjom u proljeće dok su biljke male, na manjim površinama moguće je i ručno čupanje.

Pri tome je nužno ukloniti i podzemni dio kako bi se spriječilo tjeranje nove biljčice iz podzemnog dijela biljke, zatim pustiti stoku tijekom cijele vegetacijske sezone. Posljednja metoda, a nakon što iscrpite sve ostale je primjena herbicida na osnovi aktivne tvari glifosat čija je djelotvornost bolja kad su biljke manje. Pri korištenju herbicida nužno je pridržavati se uputa te primijeniti ih sukladno uputama. Nemojte prskati kad su biljke već prevelike ili kad livada procvate jer će to štetiti pčelama, a također preporuča se prskati predvečer kad se smanji let pčela.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje