Može li se herbicid Cleaness, koji je odobren za tzv. amatersku uporabu koristiti na poljoprivrednim površinama kod sjetve kukuruza i ako može, kada i uz koje uvjete (karenca i sl.)?
Herbicidno sredstvo Cleaness je zapravo pripremljeno škropivo (ne razrjeđuje se) za primjenu (amatersku). U škropivu se nalazi 7 g/l aktivne tvari glifosat. Glifosat je totalni herbicid, prema tome ne smije se primjenjivati na površinama kod sjetve kukuruza. Namijenjen je za primjenu na okućnicama, uz uvjet da ne dospije na lisnu masu kulture. Za detaljnije informacije o ovom sredstvu pročitajte uputstvo za uporabu (priloženo uz pakiranje) ili vidjeti na stranici:https://fis.mps.hr/trazilicaszb/Default.aspx?sid= 834 &lan=

doc. dr. sc. Klara BARIĆ

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakVrt pitanje br. 34
Sljedeći članakLjekovito bilje pitanje br. 37
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.