Obitelj Enjingi danas obrađuje 50 hektara vinograda na položajima Hrnjevac, Venje i Mitrovac u kutjevačkom vinogorju. Vinogradi, prosječne starosti 15 godina, podignuti su na osunčanim, južnim obroncima Krndije na izuzetnim ilovastim, pjeskovito-ilovastim i kamenitim tlima, na podlozi od škriljevca i granita. Vinogradi stariji od 35 godina brižno se čuvaju zbog izuzetne kvalitete koju daju. Novi nasadi se podižu u gustom sklopu, do 8500 trsova po hektaru.

Takav način uzgoja omogućava opterećenje manje od kilograma grožđa po trsu te postizanje visoke kvalitete vina. Niski prinosi, 7-8 tona po hektaru, a u specijalnim berbama (kasne berbe, izborne berbe) i manji od 5 tona po hektaru izvlače najbolje iz sorata Graševine, Rajnskog rizlinga, Zweigelta, Pinota crnog, Pinota sivog, Traminca mirisnog, Sauvignona, Cabernet sauvignona, Merlota i Rizvanca.

OGLAS

Angus goveda i dodatna gnojidba Plantellom organik

Osim vinograda, na ukupno 200 hektara nalaze se i livade oranice i pašnjaci na kojima boravi i 250 grla Angus goveda. Goveda se uzgajaju prvenstveno za proizvodnju vlastitog kvalitetnog stajskog gnojiva. Zbog male količine stajnjaka, kojeg godišnje proizvedu goveda (nekoliko tona), a koje je po količini nedostatno za gnojidbu svih površina, Ivan Enjingi koristi visoko kvalitetno organsko gnojivo Plantella Organik.

Njime se koristi u ekološkom uzgoju trajnih nasada poput vinograda kako bi sve ostalo u parametrima najkvalitetnije eko proizvodnje, a koja traje već 36 godina. Stare vinograde Enjingi posebno njeguje. Najstariji vinograd je zatravljen i tamo su krave na ispaši pola godine i duže. Kad bi se ti vinogradi gnojili stajnjakom od krava, ispaša ne bi bila moguća. Osnovna jesenska organska gnojidba obavlja se Plantella Organikom organskim gnojivom. Ono se deponira klasičnim deponatorom na dvadeset do trideset centimetara dubine što neće ništa poremetiti sustav trave, a goveda će imati osiguranu kvalitetnu ispašu u vinogradu.

Plantella Organik u vinogradima Enjingi
Plantella Organik ide u deponator gnojiva

Važno je brinuti o zdravlju trsa

Sve činim kako bi proizvodio što je moguće bolje, ali najvažnije je da bude najzdravije. Za to sam dobio puno međunarodnih nagrada, čak i nagradu za doprinos čovječanstvu što proizvodim najzdravija vina, kazao nam je Ivan Enjingi.

Plantella Organik gnojivo je gnojivo s visokim postotkom suhe tvari, koja će osigurati normalan razvoj loze. Tako loza neće bujati, ali će dati dobru i veliku količinu grožđa. Za visokokvalitetno vino važno je više faktora: odabrati pravi položaj, sastav tla koji igra veliku ulogu, nadmorsku visinu, imati južnu ekspoziciju svjetla. Iza toga je i podloga onih loza koje se sade, sorte, gnojidba i rezidba. Osim svih tih uvjeta, koje sam nabrojao, s vinogradom treba živjeti, ,,imati osjećajʺ i ne gledati samo ekonomske rezultate nego treba prvenstveno brinuti o zdravstvenom stanju, ali zdravstveno stanje u smislu da se grožđe ,,ne otrujeʺ. Danas se koriste razna stredstva koja su po mom mišljenju ,,živi otroviʺ i mislim da takvo grožđe, vino, ne bi ni jeo ni pio, nadodaje Enjingi.

A njegovo visokokvalitetno vino iz ekološkog uzgoja Venje prepoznato je u cijelom svijetu, kako crno tako i bijelo. Ipak, u srcu posebno mjesto zauzima graševina. Pitali smo ga zašto.

Izdvajam graševinu zato što je najbolja. Puno ti više vraća nego što joj daješ, rekao je Enjingi.

Detalj iz vinograda

Povećava rodnost i kvalitetu

Plantella Organik je 100 % organsko gnojivo s dugotrajnim djelovanjem i do šest mjeseci, a upotrebljava se za ekološku proizvodnju. Povećava rodnost tla i poboljšava kvalitetu i količinu uroda. Karakterizira ga i mala potrošnja te poboljšanje prozračnosti tla i povećanje sposobnosti zadržavanja vode. Bogato je huminskim i fulminskim kiselinama koje pomažu pri stvaranju humusa. Sadrži najviši postotak suhe i organske tvari.

Prednosti su:

  • 100 % organsko gnojivo za sve vrste biljaka
  • do 30 % povećanje prinosa
  • aktivno djelovanje više od  6 mjeseci
  • u obliku peleta, termički obrađen  i bez svih nečistoća, sjemena korova i bolesti
  • bez neugodnog mirisa
  • sadrži sva glavna NPK (5/3/2) hraniva u organskom obliku

Konkurentni proizvodi nemaju jednake karakteristike kao Organik. Sam proces proizvodnje Organika omogućava 100 % iskorištavanje glavnih hraniva kao sto su dušik i 100 % sprječavanje bolesti kao što je Salmonella i sl.

Za veći prinos

Organsko gnojenje je jako važno kod uzgoja svih kultura. Organska gnojiva izravno utječu na plodnost tla i povećavaju ukupnu količinu organske tvari u tlu. Organik sadrži, osim makro i mikroelemenata i huminske i fulvinske kiseline. Humusne tvari u obliku huminskih i fulvinskih kiselina stimuliraju biljne enzime. Potiču mikroorganizme tla i povećavaju dostupnost biljnih hranivih tvari u tlu.

Prednosti humusnih kiselina u gnojidbi Organikom:

  • povećavaju kationsku izmjenu
  • zadržavaju vodotopiva gnojiva u zemlji
  • poboljšavaju prozračnost tla i
  • pospješuju sposobnost zadržavanja vode u tlu.

Organik sadrži min 67 % organske tvari, 5 % dušika, ukupnog fosfora 3 %, ukupnog klaija 2 % te 9 CaO + 1 MgO i mikroelemente.

Gnojivo upotrebljavamo za redovita temeljna gnojenja i pripremu  tla (meliorativna gnojidba). Gnojimo po propisanim dozama u proljeće, kad tlo treba dovoljno hrane za početak rasta biljaka. Također i u jesen kad je tlo iscrpljeno, dakle kad treba nadoknaditi organsku tvar koju smo iznijeli berbom. Organska gnojiva mogu se primjenjivati  tijekom vegetacije od veljače do studenog. Organsko gnojivo Plantella Organik je u obliku peleta, koje je jednostavno koristiti po površini no preporučljivo je plitko ukopati pelete u tlo, budući da gnojivo počinje djelovati odmah, a unosom u tlo ne gubimo hranjive tvari već se one usvajaju korijenom.

Plantella Organik 25 kg univerzalno gnojivo

Prilikom pripreme vinograda za osnovnu gnojidbu dodajemo 1 000-1 500 kg / ha ovisno o starosti i opterećenju trsa. Plantella organik ima dozvolu za ekološku proizvodnju.

Iz Plantellinih pokusa i u drugim poznatim vinogradima rezultati su bili takvi da su prinosi bili i trideset posto veći. Sadržaj šećera je također bio viši kao i što je bilo više vitamina u grožđu koje se ispitivalo.

,,Lektiraʺ hrvatskog vinarstva

Predan rad i kvaliteta dobivena ekološkom proizvodnjom proširili su Enjingijeva vina širom svijeta. Glavno tržište još uvijek je Hrvatska, ali izvozi i u Ameriku, Aziju i širom Europe. Korištenjem ekološkog gnojiva Plantella Organika pomoći će smanjiti troškove proizvodnje, ali i povećati urod te samu kvalitetu. Cilj je još novih svjetskih nagrada i zadovoljnih kupaca.

To će potvrditi njegov status ,,prave lektireʺ hrvatskog vinarstva, kako ga je prozvala stručna savjetnica Plantelle Milica Sekulić, bacc. ing. agr. Ako trebate savjete u vezi gnojidbe slobodno je kontaktirajte na 092 194 1694 ili pišite na milica.sekulic@unichem-agro.hr te info@plantella.hr

Unichem Agro d.o.o.

Prethodni članak2. međunarodna konferencija o biodinamičkoj poljoprivredi u Jugoistočnoj Europi
Sljedeći članakZemlja tartufa – Turopolje
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.