Jesen je pravo vrijeme za sadnju voćaka. Voćke se do prave zime ukorijene i miruju do proljeća. Voćke posađene u jesen u velikoj su prednosti od onih sađenih u rano proljeće jer su ranije spremne na novu vegetacijsku sezonu.

Osim toga,  često nam vremenske prilike u veljači i ožujku ne dozvole rad u voćnjaku pa se proljetna sadnja protegne na travanj, a to je već kasno. Koje voćke ćemo saditi i odabrati za naš voćnjak ovisi o vlastitim potrebama i klimi.

Donosimo vam dobar primjer mladog poljoprivrednika Matije Brinjak

Matija Brinjak iz Velikog Banovca počeo se baviti poljoprivrednom 2017. godine kada je krenuo s običnim uzgojem jagoda. Nakon 3 godine, počeo je s horizontalno visećim uzgojem jagoda. Riječ je o horizontalnom visećem uzgoju, koji osim što vizualno lijepo izgleda lakši je za održavanje i štedi prostor. No, Matija je odlučio proširiti djelatnost svog OPG-a pa na svom imanju sada sadi i trešnje.

Posadili su 120 stabala. Izbor glavnih sorata su Regina i Burlat, a to su sve hruštevi, a kao oprašivači poslužit će sorte Cordia i Lapins. Matija je odabrao trešnju kao voćku jer će s njom imati manje posla, a osim toga trešnja dolazi na branje poslije sezone jagoda pa će se tako ponuda OPG-a proširiti.

Sadnja voćaka s Plantella organikom
Stručna savjetnica za Plantellu Milica Sekulić i Matija Brinjak

Kako pravilno posaditi voćke i obogatiti tlo?

Razmak sadnje je 3 puta 4,5 metra kako bi bila lakša međuredna obrada, a da na maloj površini zemlje posade što veći broj sadnica. Tlo voćnjakaje ilovasto, siromašno je humusom tako da je od velike važnosti da dodamo organsko gnojivo visoke kvalitete. Prilikom sadnje na OPG-u Brinjak su koristili humus koji se stavio u sadnu jamu, a nakon toga su koristili ekološko organsko gnojivo Plantella Organik. Plantella Organik su izabrali zbog odličnih rezultata u korištenju istog u svojim nasadima jagoda.

Kada dodajemo Pantella Organik, ne sadimo sadnicu direktno u gnojivo već rasporedimo gnojivo oko korijena udaljeno od debla najmanje 10-15 cm. Plantella Organik je organsko univerzalno gnojivo s dugotrajnim djelovanjem koje povećava rodnost tla te poboljšava kvalitetu i količinu uroda. Sadrži visok postotak organske tvari koja će obogatiti ilovasto tlo i osigurati kvalitetan rast. Ono je 100 % organsko i peletirano je te aktivno djeluje tijekom 6 mjeseci, ali i nakon tog perioda.

Trešnja je voćka koja treba bogato tlo zato su na OPG-u Brinjak odabrali Plantellu Organik koja će svojim sadržajem (dušikom, fosforom, kalijem, kalcijem, svim što sadrži) obogatiti sastav zemlje. Osim toga Plantella Organik sadrži huminske i fulvinske kiseline koje će stvoriti veći postotak humusa u tlu, što je naročito važno u  ilovastom tlu kako bi se regulirala pH vrijednost te biljka mogla usvojiti sva hranjiva koja se u tlu nalaze.

Njega starijih voćaka u jesen

U jesen moramo prihraniti i starije voćke u našim okućnicama i voćnjacima. Plantella Organik osim za nove nasade, kao što je nasad Matije Brinjaka, može se koristiti i za starije nasade. Voćnjake možemo gnojiti do 2 puta godišnje organskim gnojivima i rasporedimo dozu prema starosti, bujnosti samog stabla, voćke, kulture koju uzgajamo. Bilo bi dobro da vodimo evidenciju koliko smo kojem stablu dodali gnojiva. Znači što je sadnica veća, bujnija, starija, to dozu pojačavamo.

Dokazano je u pokusima, da korištenjem Plantelle Organik u trajnim nasadima dobivamo  veći urod za 30 %, a plodovi su bolje kvalitete, sočniji i zdraviji te brže sazrijevaju .

Primjenom Plantella organika prilikom sadnje, kao što je to učinio Matija, biljke će od početka imati dobar poticaj za pravilan rast. Stoga, nije upitno kako će upravo nasad OPG-a Brinjak uz pomoć Plantelle Organik biti primjer mnogim voćarima.

Stručna savjetnica za Plantellu

Milica Sekulić, bacc. ing. agr.

Unichem agro d.o.o.

092 194 1694

info@plantella.hr

Prethodni članakMeso turopoljske svinje postalo 45. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji
Sljedeći članakSačuvajmo stare sorte i Dani cerničkog portugisca
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.