Bujan zeleni travnjak prava je pozivnica za opuštanje i uživanje. U tekstu koji slijedi pronaći ćete neke naputke o održavanju i košnji travnjaka, kako bi zadržao lijep izgled, zdravlje i gustoću. 

Često se postavlja pitanje razlike između košnje livade i šišanja travnjaka, pa da to malo objasnimo. Livada je površina u čijoj flori prevladavaju trave i zeljaste biljke, ali i definicija travnjaka vrlo je slična. Ono što razlikuje ove dvije sredine jest svrha te površine i način njenog održavanja.

Livada je zatravnjena površina s koje se košnjom uklanja trava i drugo raslinje, kako bismo spriječili da površina zaraste u korov. Tu se dakle radi o košnji – rezanju trave blizu tlu, baš kao starom kovanom ručnom kosom kakvu su koristili naši stari. Strojevi za tu namjenu su trimeri i kose. Tvrtka STIHL proizvodi ove uređaje pogonjene na razne načine – razlikujemo motorne, električne i akumulatorske trimere i kose.

Svi oni sklopljeni su na najbolji način za odrađivanje svoje namjene. Jači uređaji – motorne kose – konstruirani su za dugotrajni rad na velikim površinama i za košnju čvršćeg korova. Trimeri su strojevi za košnju manjih površina i za mekšu i tanju travu. STIHL motorni trimeri i kose pokosit će vašu livadu učinkovito i s lakoćom, imamo li na umu debljinu korova i površinu travnjaka za koju su ti uređaji sklopljeni.Pri odabiru trimera ili kose najbolje je posavjetovati se s kompetentnim prodajnim osobljem u STIHL ovlaštenoj trgovini.

Košnja motornim trimerima i kosama

Motorni trimeri i kose praktični su strojevi za košnju na teško pristupačnim ili strmim mjestima. Košnja se obavlja pomoću najlonske niti ili noža, i to tik uz tlo. Ovaj posao posebno ispunjava zadovoljstvom, jer tijekom rada možete zorno vidjeti učinak svog truda. Visoka i žilava trava pada pred vašim očima „kao pokošena“– prizor koji veseli i pruža osjećaj dobro obavljenog posla. Prepustite odabir odgovarajućeg uređaja stručnom prodajnom osoblju u specijaliziranom dućanu, i uspjeh neće izostati.

Uređeni travnjak, oslobođen za vaš užitak i zabavu, upravo mami na preseljenje vaših aktivnosti i druženja na svježi zrak okućnice. Ovi uređaji posebno su prikladni za uređivanje većih travnjaka, pokošenih samohodnim rotacijskim kosilicama, ali na područjima gdje je potrebno pažljivije rukovanje uz prepreke i druge biljke. Na taj način vaš je učinak iznimno precizan, i možete uređivati svoju okućnicu bez straha od povrede drugih biljaka, ili od oštećivanja uređaja udarcem u kakvu prepreku.

Motorne kose i čistači s druge strane plijene i širinom dodatnih alata, ugradivih na ove strojeve, a što znatno proširuje područje njihove primjene. Tako su na ove spretne uređaje dogradive škare za živicu, pile za kresanje visokih grana ili mali kultivatori za prorahljivanje okopane zemlje vaših povrtnjaka. Ideja, koju valja imati na umu pri odabiru kose, zar ne?

Za prostrane travnjake naših okućnica, gdje želimo postići izgled zelenog tepiha preporučamo košnju kosilicom s rotirajućim nožem. Brzina okretanja noža ovog uređaja i mogućnost preciznog odabira razine košnje učinit će da vaš travnjak bude ujednačeno i skladno ošišan. Bitno je pripomenuti da se željeni učinak postiže uporabom naoštrenih noževa, jer time vlati trave podsijecamo a ne trgamo, što je dugoročno bitno za zdravlje tratine. Nož rotacijske kosilice ima tu osobinu, da su završeci njegovog sječiva uobličeni poput lopatica ventilatora. On svojom vrtnjom stvara struju zraka, koja uspravlja vlati tratine okomito nad tlom. Tako sve vlati bivaju jednolično uspravljene i na istu visinu podsječene, čime postižemo učinak jednolične podšišanosti.

Kod košnje rotacijskom kosilicom također je bitno ostaviti vlati travnjaka dovoljno visokima (više od 5 cm). Time najnježniji dio vlati trave, tik uz tlo, ne biva izložen suncu i time doveden u opasnost od sušenja.

Rotacijske kosilice

Košnja travnjaka rotacijskom kosilicom koja pokošenu travu skuplja u košaru, nosi i dodatni problem. Naime, uklanjanjem otkosa odnosimo s travnjaka dio mineralnih tvari i vlage. Ljepotu i gustoću takvog travnjaka moramo održavati redovitom dohranom i dodavanjem vlage u tlo. Tako održavan travnjak preporučljivo je kositi i do dva puta tjedno, na istu visinu, čime potičemo rast trave i rasterećujemo korjenov sustav od dohrane izrasta. Preporučamo košnju na dvije trećine visine izrasta. Prikupljeni otkos možemo odnijeti u komposter, i tako ga pripremiti za izradu prirodnog materijala za dohranu tla travnjaka.

Ovdje valja spomenuti i usitnjavanje otkosa. To je način košnje rotacijskom kosilicom opremljenom osobito formiranim nožem. Radi se o nožu za rotacijsku kosilicu, čije su oštrice kojima krati vlati trave odmaknute od tla na različite distance. Tako jednim okretom noža siječemo vlati košene trave na nekoliko dijelova, čime usitnjavamo otkos u sitne segmente. Ovako usitnjen otkos ne sabiremo u košaru kosilice, već ga odlažemo na travnjak.

Ove male čestice trave dospijevaju između vlati našeg travnjaka na tlo. Time se zemlji vraća dio mineralnih tvari i vlage, koje bismo inače uklonili uklanjanjem otkosa. Ovako usitnjena trava također štiti mladi dio vlati trave od isušivanja suncem, što je naročito prikladno u toplijim krajevima, s većim brojem sunčanih sati u godini. Treba reći da malčiranje ne anulira potrebu za navodnjavanjem i dohranom travnjaka, već samo smanjuje režim ovih poslova, i to tek nakon nekoliko sezona.

Rotacijske kosilice razlikuju se vrstom pogonskog motora. Tako razlikujemo motorne, električne i akumulatorske kosilice. Razvojem tehnologije izrade akumulatorskih baterija  njihove dimenzije se smanjuju, a kapacitet raste, što ove kosilice čini zanimljivim odabirom. One su, naime, tihe, jednostavne za korištenje i održavanje, a i imaju tu prednost, da su njihovi akumulatori primjenjivi za pogonjenje vrlo širokog spektra drugih uređaja. Pri odabiru najprikladnije izvedbe ovog uređaja posavjetujte se s kompetentnim prodajnim osobljem.

Tvrtka STIHL već desetljećima brine za urednost vašeg okoliša. Svi opisani uređaji dio su asortimana ove priznate robne marke. Karakterizira ih trajnost i kvaliteta, te sigurnost i jednostavnost korištenja. Preporučamo vam savjetovanje s prodajnim osobljem ovlaštenih STIHL trgovaca, jer će vam svojim stručnim savjetom pomoći pri odabiru taktike za uređenje i uljepšanje vašeg životnog prostora. Poklonite ovim strojevima svoje povjerenje i uz malo truda, oplemenite zelenilo svojeg doma.

www.unikomerc-uvoz.hr

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPeršin listaš ili peršin korjenaš – izbor je vaš!
Sljedeći članakNapravite kompostište u svom vrtu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.