Proljeće donosi novi početak za vrt i travnjak, a ključ za postizanje prekrasnog i zdravog travnjaka leži u pravilnoj njezi.

Uz četiri ključne stavke proljetnih radova – čišćenje nakon zimskog odmora, prva košnja, pravilno prihranjivanje, vertikuliranje i prozračivanje travnjaka – STIHL nudi širok spektar uređaja koji su vaš najbolji odabir za uređenje vrta i travnjaka. Njega vrta ili travnjaka u proljeće zahtijeva pažljivo planiranje i upotrebu pravih alata kako biste postigli željene rezultate. U tom procesu, STIHL uređaji su vaši pouzdani partneri. Od trimera, kosa i čistača za precizno uređivanje travnjaka pa do kosilica pogodnih za veće površine, te traktorskih kosilica za velike, prostrane travnjake, STIHL nudi širok spektar alata koji vam olakšavaju njegu vašeg vrta ili travnjaka tijekom proljeća.

OGLAS

Prvi proljetni radovi

Proljetno održavanje travnjaka počinje sredinom ožujka kada temperature potaknu rast trave. Idealno vrijeme za prvu košnju u proljeće je kada zemlja postane dovoljno suha i temperatura tla prelazi 10 °C. Visoka učinkovitost STIHL kosilica čini ovaj zadatak jednostavnim, a mogućnost jednostavnog namještanja visine košnje na kosilici omogućuje prilagodbu prema vašim preferencijama. Nakon prve košnje, vrt i travnjak se održavaju košenjem kada je tlo suho, a savjetuje se visina košnje od 4 do 6 cm kako bi se potaknuo zdrav rast, dok se treba voditi računa da u sjeni, na primjer podno stabala, visina košnje nije nikad ispod 5 cm.

Nakon prve košnje, važno je obratiti pažnju na gnojidbu travnjaka kako bi se osiguralo da trava dobije sve potrebne hranjive tvari za snažan i bujan rast. Zalijevanje je također ključno, zalijevati treba ujutro ili navečer kako biste izbjegli isparavanje vode uslijed visokih temperatura tijekom dana. Proljeće je također vrijeme kada je važno malčirati travnjak i osigurati mu potrebne hranjive tvari zbog kojih će trava rasti bolje, snažnije i biti zdrave zelene boje. Prihranjivanje se većinom radi u proljeće i u kasno ljeto te pomaže u suzbijanju širenja mahovine, koja ukazuje na prisutnost dušika i nedostatak hranjivih tvari u tlu.

Preporučeni zahvati

Kada je travnjak prekriven mahovinom, tada ga je važno najprije vertikulirati i nakon toga ga redovito prihranjivati. Prije vertikuliranja je travnjak potrebno tretirati vapnom što će spriječiti nastajanje mahovine i posušene trave kojima ne odgovara alkalno tlo. Vapno pomaže pri održavanju potrebne pH vrijednosti i štiti od gljivica. Tlo treba biti dovoljno vlažno nakon prihranjivanja jer će se tako hranjive tvari bolje apsorbirati u tlo. Uz STIHL kosilicu za malčiranje ili iMOW robotsku kosilicu, možete u isto vrijeme kositi i prihranjivati travu, što omogućuje ravnomjerno raspoređivanje po površini travnjaka, a sadržani dušik, zbog kojeg se mahovina stvara, mineralizira se i ponovo se vraća travnjaku kao prirodno zeleno gnojivo. Ovo nije samo učinkovit, već i prirodan način njege vašeg travnjaka.

S pravilnom njegom i korištenjem kvalitetnih STIHL uređaja, vaš vrt i travnjak ovog će proljeća zasjati u punom sjaju. Iskoristite pogodnosti STIHL proljetne akcije u kojoj uz svaki benzinski trimer ili motornu kosu na poklon dobivate praktičan AKCIJSKI PAKET. Sve što vam je potrebno možete pronaći na stranici STIHL Hrvatska www.trimeri.hr.

Za cjelokupni STIHL asortiman, savjetovanje i održavanje vaših uređaja obratite se vašem STIHL ovlaštenom trgovcu.

Prethodni članakAndermatt Bioinput- tko smo mi?
Sljedeći članakKonzervacijska obrada tla
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.