Intenzivna njega vinove loze je važna kako bi se stvorili vrlo dobri uvjeti za rast. Ako se biološki ili kemijski pesticidi distribuiraju jedinicama za prskanje, ostatke je potrebno ukloniti sa strojeva te po potrebi i traktora s uskim tragovima. Time se sprječava da ponekad korozivne tvari uzrokuju štetu i selektivno visoke koncentracije završe u kanalizacijskom sustavu ili da se štetnici prenesu u druge vinograde.


Visokotlačna tehnologija hladne vode bez sredstava za čišćenje koristi se izravno na terenu. Jedna od prednosti modela na baterije ili gorivo je neovisnost o infrastrukturi. Pri tome modeli na baterije nemaju emisije štetnih plinova i ekološki su prihvatljiviji. Nakon dubinskog čišćenja jedinice za raspršivanje i traktora od vrha do dna, otpadna voda s visoko razrijeđenim pesticidom može otjecati do zaraslog područja bez uzrokovanja problema za okoliš. Tijekom čišćenja mora se nositi osobna zaštitna oprema (PPE) za rukovanje pesticidima, npr. gumene pregače, naočale i rukavice.


Čišćenje u praonici – visokotlačna tehnologija hladne/tople vode i sredstva za čišćenje

Veći izbor tehnologije čišćenja ključna je prednost čišćenja u praonici koja mora biti postavljena prema važećim zahtjevima. Mogu se koristiti i mobilni visokotlačni čistač s hladnom vodom kao i stacionarni visokotlačni uređaj s dovodom tople vode. Topla voda je učinkovitija, brže čisti i skraćuje vrijeme sušenja. Osim toga, biorazgradiva sredstva za čišćenje mogu se nanijeti na prostor za pranje pomoću pjenomata. Ključna prednost pjenomata je da bolje prianjanje pjene produljuje vrijeme reakcije. Tako se učinak čišćenja povećava, a vrijeme čišćenja smanjuje.

Sve je dobro što završi dobrom berbom – čišćenje za očuvanje kvalitete i vrijednosti

Za berbu grožđa koriste se kombajni i transportna vozila, za ručnu berbu bačve i kace. Čišćenje berača i strojeva za berbu produljuje im vijek trajanja i osigurava točnost sortiranja i lociranja grožđa. Također se izbjegava prijenos bolesti ili štetnika između različitih sorti i lokacija. Stoga se svi strojevi za žetvu ispiru i dubinski čiste visokotlačnim čistačem nakon završetka svake lokacije.

Visokotlačni čistači koriste se u mnogim područjima. Za uklanjanje ljepljivog soka od grožđa, npr.


Nema osjetljivih područja u kacama, drobilicama-destemerima, damperima i ostaloj infrastrukturi za prihvat grožđa. To znači da se čišćenje može vršiti na visokom pritisku i kraćoj radnoj udaljenosti. Sredstva za čišćenje koriste se tek nakon završene berbe grožđa pri završnom čišćenju. Sve kako bi se spriječila kontaminacija usjeva ostacima sredstva za čišćenje.Čišćenje u daljnjoj obradi- uklonite sredstvo za bojenje i klice

Grožđe za bijelo vino nakon uklanjanja peteljki ide izravno u prešu. Grožđe za crno vino se gnječi kako bi bojilo iz pokožice moglo migrirati u sok. Posude i spremnici čiste se nakon svakog pražnjenja bez sredstva za čišćenje visokotlačnim čistačem kako bi se spriječilo prenošenje bojila u sljedeće žetve.

Preša se čisti odmah nakon svakog koraka prešanja visokotlačnim čistačem kako se ne bi ukorijenile nečistoće. Mlazne cijevi različitih duljina ili podesive mlazne cijevi, modeli sa zglobom i/ili mlazne cijevi sa svjetlom za osvjetljavanje tamnih područja prikladni su kao dodaci. Ovisno o vrsti i veličini preše, dijelovi se mogu rastaviti, sklopiti ili izvući radi čišćenja. Kako bi se spriječilo nakupljanje klica i opasnost od poskliznuća za korisnika, sav ljepljivi sok od grožđa treba svakodnevno uklanjati s poda u prostoriji za prešanje visokotlačnim čistačem. Alternativno se može koristiti kompaktni uređaj za ribanje i sušenje s kojim se sredstvo za čišćenje nanosi i prljavština pokupi u jednom koraku. Tlo je tada čisto, suho i brzo ponovno “prohodno”.

Uređaji za ribanje i sušenje omogućuju dubinsko, brzo čišćenje podova i za sobom ostavljaju suha područja koja su ponovno brzo dostupna


Skladištenje i uzgoj vrhunskih vina – čišćenje cisterni i vinskih podruma

Preša u vinariji uglavnom je na vrhu prostorija. Od tamo se prešani sok usmjerava dolje u spremnike putem cjevovoda koristeći princip gravitacije. Cijevi i crijeva ispiru se vodom kako bi se uklonili svi ostaci.

Ovisno o vinogradu, proces starenja povezan je s čestom izmjenom spremnika prema različitim vremenskim obrascima. Nakon fermentacije, pročišćavanja i uklanjanja kvasca i zamućenja, vino se skladišti u spremnicima i potom transportira do linije za punjenje. Ako se spremnici ili bačve u vinskom podrumu isprazne, provodi se unutarnje čišćenje spremnika i bačvi. Pri tome se često koriste visokotlačni čistači s hladnom ili toplom vodom. Korisni dodaci uključuju mlaznice, glave za čišćenje unutrašnjosti spremnika ili mlaznice s pjenomatom. Alternativno se koriste automatski sustavi za čišćenje na koje su spremnici ili bačve spojeni pomoću crijeva ili cjevovoda. Čišćenje se provodi na srednjem tlaku prema unaprijed definiranim programima.

Posljednji koraci prije nego što vino dođe do potrošača – linija za punjenje, logistika i prodaja

Čim je vino spremno za konzumaciju, puni se u boce. Linije za punjenje imaju automatske sustave za čišćenje cijevi koji uklanjaju ostatke sredstvima za čišćenje i procesima ispiranja. Ako se boce razbiju ili pukne cijev, vanjsko čišćenje se izvodi ručno. Za pranje stroja mogu se koristiti visokotlačni čistači, ali pod smanjenim tlakom, s manje vode i na većoj udaljenosti. Sve kako bi se izbjeglo oštećenje osjetljivih senzora ili elektronike. Uređaji za ribanje i sušenje brzo i učinkovito uklanjaju prljavštinu s poda.

U prodajnim prostorima redovito čišćenje osigurava čistoću, a ujedno i reprezentativan dojam na kupca


U logistici, odnosno skladištenju i transportu, police i podove moguće je čistiti pometačima te mokrim i suhim usisivačem. U prodajnom prostoru također treba usvojiti odgovarajuće mjere čišćenja – ne samo zbog higijene, već i zbog reprezentativnih aspekata. Ovdje se također mogu koristiti mokri i suhi usisivači i kompaktni uređaji za ribanje i sušenje.

U prodajnim prostorima redovito čišćenje osigurava čistoću, a ujedno i reprezentativan dojam na kupca

Više uređaja i savjeta za čišćenje u poljoprivredi nađite na linku: https://www.kaercher.com/hr/ciljne-skupine/poljoprivreda.html

Prethodni članak125 godina BC Instituta
Sljedeći članakHrvatsko sjeme preduvjet je za proizvodnju hrvatske hrane
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.