Jedan od proizvoda koji će vam omogućiti kreiranje zelenog zida u svom domu i uredu, ili na svom balkonu je Walligami. Tvorac i realizator ideje je Domagoj Šarić i njegova supruga Dianau koja je presretna sa svojim ‘malim kućnim prijateljima’ jer kako veli, više ne premješta teglice po stanu prilikom pospremanja. Tako nekako je i nastala ideja o Walligamiju, prvenstveno iz potrebe za oslobađanjem prostora.

Ova simpatična zidna posuda za biljke svojevrsna je slagalica smještena u tuljcu u kojem se nalazi sve što vam je potrebno da sami složite i objesite svoj novi vrt na zid. Sve osim bušilice! Walligami je pametan ukras vašeg doma u koji morate uložiti malo truda da bi postao posuda za biljke. Inspiracija za Walligami, što i samo njegovo ime govori, stigla je iz tradicionalne japanske umjetnosti savijanja papira origami i engleske riječi wall (zid). Potrebno je proučiti upute za slaganje što će reći – iz prve nema šanse da uspijete! No to vas ne treba pretjerano brinuti, jer ćete nakon prvog neuspjeha ipak pomnije pogledati ilustracije i složiti Walligami k’o od šale. A za one koji žele biti sigurni da će to učiniti profesionalno mogu pogledati kako to rade profesionalci u kratkom filmu na Youtubeu.

""

U prilog mu definitivno ide to što je složen od mekih, savitljivih materijala koji ne sadrže šavove

Vanjska nepropusna tkanina zadržava vlagu unutar Walligamija, a istovremeno propušta zrak. Unutarnji propusni filc čini povoljno okruženjem za korijen biljke koji se neće plesti u krug u nedogled kao u plastičnoj teglici već će s vremenom srasti sa svojim novim staništem. Kad korijen jednom pronađe čvrsto uporište kreće razvijati sitne korjenove dlačice čiji su završeci zaduženi za upijanje vlage i hranjivih tvari iz supstrata neophodnih za uspješan razvoj biljke.

""Walligami na balkonu zasađen lavandom i puzajućim ružmarinom

U svog ‘malog zidnog prijatelja’ zasadila sam dvije sobne vrste, puzajući fikus (Ficus pumila ‘Minima’) i fitoniu (Fittonia versschafffeltii) koju jako volim zbog prekrasnog purpurnog lišća s naglašenim sustavom žilica. Obje biljke kao stvorene su za walligami, jer se plitko ukorjenjuju, a teksturom lišća oživit će i Walligami i vaš zid. Inače su obje biljke za zasjenu, unatoč šarenom lišću, i vole puno vlage u zraku. Već spomenuti filc propuštat će vlagu kapilarno po cijeloj svojoj površini i lagano je isparavati što dodaje još jedan plus i garanciju uspjeha za biljčice u njemu. Ne smijemo zaboraviti da su sobne biljke porijeklom tropske biljke gdje je vlaga u zraku znatno viša od one u našim stanovima. Zato nije na odmet, osim konstantnog prskanja, zimi držati posude s vodom na radijatorima, a ljeti na osunčanim prozorima.

""Moj mali kućni prijatelj zasađen fitonijom i puzajućim fikusom

Došao je na red detalj koji me oduševio na prvu, a vjerujem da će i vama biti iznimno drag. Najčešće pitanje s kojim se susrećem je ‘kako znati kada biljku trebam zaliti?’ Čestitke Domagoju na vrlo jednostavnom i pametnom indikatoru vlažnosti! Indikator se nalazi u donjem dijelu posude i nestane kada biljku zalijete, te se pojavi kada se supstrat prosuši. Ovo je tajna uspjeha, jer je za sobno bilje najvažnije konstantno održavanje vlažnosti u zraku i supstratu koji ne smije biti mokar već vlažan, dok je kod nekog sobnog bilja poželjno da se supstrat skroz osuši prije ponovnog zalijevanja. I bio to Walligami ili obična tegla – ako su suviše teški previše ste ih zalili.

""Indikator vlažnosti

Walligami dolazi u raznim veličinama, stoga ako imate ambicije uzgajati u njemu neku ozbiljniju biljku ili začine (pojedinačno da, naročito timijan, bosiljak) preskočite s najmanje S (small) odmah na M (medium) ili L (large) veličinu. Treba imati na umu da se osim pametnog i korisnog proizvoda iza svega krije originalna ideja i lijep dizajn čime definitivno zaslužuje biti u razredu iznad običnih tegli. Pakiranje ga čini idealnim poklonom. Tako kad sljedeći put krenete razbijati glavu u potrazi za korisnom ‘sitnicom’ koja čini razliku sjetite se Walligamija.

I savjet, što osim navedenih biljaka posaditi u Walligami? Izaberite biljke koje rastu busenasto, pužu ili se penju. Zaboravite drvenaste vrste i one koje rastu u visinu. Ovisno o položaju na zidu izaberite biljke koje vole osunčane ili sjenovite pozicije. Izbjegavajte ga objesiti na pozicije do kojih direktno kroz staklo dopire južno ili zapadno sunce. Za osunčane pozicije izaberite nefrolepis (Nephrolepis exalata), peperomiu odnosno bršljanolisni biberovac (Peperomia griseroangertea), kanarski bršljan (Hedera canariensis), sindapsis (Scindasus pictus – redovito ga orezujte da ne podivlja), klorofitum (Chlorophytum capense ili C. comosum)… Tamo gdje dopire manje svjetla uspijevat će maranta (Maranta leuconeura), kaladij (Caladium sp.), slezenica (Asplenium nidus), asparagus (Asparagus densiflorus)… Spatifilum (Spathiphyllum sp.) može uspijevati u sjeni, ali će u tom slučaju izostati cvatnja zbog koje ga volimo, tako da mu izaberite što svjetliji položaj.

"" Kad sadite biljčice u Walligami nije potrebno stavljati drenažu jer će se višak vode rasporediti po čitavoj unutarnjoj površini i zahvaljujući propusnosti materijala isparit.

"" Naravno, mašti na volju, možete posaditi i jagodice, kućnu sreću, dendrobium, kućni jasmin… preporučeno za one koji žele brinuti više.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje