Kalendar cvatnje medonosnog bilja – među njima među prvima cvate marelica (Prunus armeniaca). Iako je podrijetlom iz Azije, vrlo brzo se proširila i u druge krajeve. Danas postoji velik broj kultivara marelice koji se uzgajaju pojedinačno ili plantažno. Srednje je visoko stablo s dobro razvijenom krošnjom. Listovi su okrugli ili ovalni blago nazubljena ruba. Cvjetovi su bijeli do crveni. Pčele rado dolaze na marelicu koja cvate 10 – 14 dana i pritom daje dosta nektara i cvjetnog praha.

Nekako u isto vrijeme cvate i breskva (Prunus persica), od koje se velik broj sorata uzgaja na okućnicama, vinogradima ili plantažno, posebice u dalmatinskom zaleđu. Breskva je niže stablo s rijetkom krošnjom i bijelocrvenim cvjetovima, koja cvate oko 2 tjedna. Pčele rado dolaze na breskvu, zbog cvjetnog praha i nektara.

Velike plantaže jabuka (Prunus malus) te pojedinačne divlje jabuke (Prunus silvestris) po šumama i živicama daju obilje nektara i cvjetnog praha. Jabuke rastu kao stabla različite visine i cvatu bijelim cvjetovima po 2 – 3 u skupinama. Jabuke cvatu do 20 dana i pčele ih rado posjećuju.

Trešnja (Prunus avium) dolazi u uzgoju, a kao divlja trešnja po bjelogoričnim šumama. Raste kao 7 – 8 m visoko stablo s bujnom krošnjom. Listovi su ovalni ili jajoliki. Cvate bijelim cvjetovima na dugim peteljkama skupljenima u nakupine. Za lijepih dana trešnja obilno luči nektar, ali daje manje cvjetnog praha. Med trešnje je svijetložut, od divlje nešto tamniji i vrlo brzo se kristalizira.
Jedna od vrlo važnih medonosnih biljaka je i šljiva (Prunus domestica). Oduvijek se uzgaja u našim krajevima, i to najviše u Slavoniji i Lici. Prvenstveno zbog plodova, ali je i medonosna biljka. Već početkom travnja šljiva se okiti brojnim bijelim cvjetovima skupljenim u nakupine. Cvate 4 – 5 dana. Za lijepih dana pčele rado posjećuju šljivu zbog obilja nektara i cvjetnog praha.

Za toplih zima kad proljetni uvjeti nastupe ranije, tijekom travnja počinje cvasti uljana repica (Brassica napus oleifera). Iako med uljane repice spada u manje kvalitetne vrste, važna je za pčelare zbog velikog prinosa. Uljana repica je do 2 m visoka razgranata biljka. Cvate žutim cvjetovima smještenim u cvatovima na vrhu ogranaka. Cvate oko 20 dana. Za topla i suha vremena dnevni prinosi meda mogu biti i do 5 kg.
Prethodni članakProljetna raskoš magnolija
Sljedeći članakGorko i zdravo
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.