Francuska je zabranila svih pet pesticida povezanih sa smrtnim slučajevima pčela!

445
francuska zabranila svih pet pesticida koji uzrokuju smrt pčela

Francuska je zabranila svih pet pesticida povezanih sa smrtnim slučajevima pčela te tako postala prva zemlja koja je to učinila. Nova zabrana ide čak i dalje od Europske unije koja zabranjuje samo 3 pesticida koji ubijaju pčele.

Francuska je postavila novo mjerilo u globalnim naporima da spasi pčele i spriječi “ekološku kataklizmu”. Zabranjeno je svih pet neonikotinoidnih pesticida koje istraživači optužuju za propadanje pčelinjih populacija. Ovaj potez slijedi zabranu Europske unije za tri najgora uzročnika pomora pčela: klotianidina, imidakloprida i tiametoksama. Francuska je ova tri zabranila zajedno s tiaklopridom  i acetamipridom, ne samo na otvorenom već i u staklenicima.    

Zabranu su pozdravili pčelari i ekolozi, ali proizvođači – naročito uzgajivači ratarskih kultura upozoravaju kako bi mogli ostati bez obrane u zaštiti svojih usjeva od štetnih insekata, prenosi The Telegraph.

Uvedeni sredinom 1990-ih, sintetički neonikotinoidi napadaju središnji živčani sustav insekata. Ujedinjeni narodi upozoravaju na podatak da je od prošle godine 40 posto insekata u opasnosti  od globalnog izumiranja.

Izvor: https://returntonow.net

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakJagode ogromnih plodova – istina ili ?
Sljedeći članakSpiralna gredica – idealna za ljekovito i začinsko bilje
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.