Stranice u tiskanom izdanju: 73

Tijekom travnja nastavljamo s radovima koje smo započeli u ožujku. Najveću pažnju posvećujemo umjerenom i kontroliranom razvoju zajednica kako bi bile što jače i bolje pripremljene za glavnu pašu.

promjenjivom ožujku višednevna toplina i sunce izmjenjivali su se s prodorima hladnog zraka. To vrijeme nije bilo naklonjeno razvoju legla pa se u nekim zajednicama moglo naći i mlado pothlađeno leglo. Topli dani omogućavaju cvatnju proljetnog bilja i voćaka što se međusobno dopunjuje i nastavlja pa je uz pogodno vrijeme osiguran stalan dotok nektara. U travnju paša ponekad zna biti vrlo dobra pa pčele mogu ispuniti cijeli raspoloživi prostor u plodištu i matici onemogućiti polaganje jaja. Ponekad vjetar može, iako je sunčano i lijepo vrijeme, isušiti nektar u cvjetovima pa je intervencija nužna. Također, i kišna razdoblja mogu spriječiti dovoljan unos hrane. Glavna zadaća pčelara je osigurati stalan dotok hrane uz istovremeno, pravodobno, ali i oprezno proširenje prostora kako bi se zajednica što je moguće bolje razvila, a da ne uđe u rojevni nagon. U dobrim godinama pčele mogu sakupiti dovoljno nektara s voćaka tako da se može i vrcati. Njegova važnost kao meda je neznatna u odnosu na ulogu koju ima u poticanju i održavanju proljetnog razvoja. Pčelinjaci u blizini nasada uljane repice ili pčelari koji sele pčele, za proljetni razvoj koriste cvatnju ove uljarice koja traje oko 20 dana, a neke zajednice se razviju do rojevnog raspoloženja. Pri dovozu pčela na repicu moramo biti u suglasju s vlasnikom usjeva jer se u doba cvatnje obavlja kemijska zaštita.

Proširenje prostora u košnici ostvarujemo otvaranjem medišta kod AŽ ili dodavanjem okvira i nastavaka kod LR košnica. Znak za to nam je kad pregledom uočimo da je raspoloživo saće ispunjeno nektarom i peludom te ometa maticu u polaganju jaja. Istovremeno ima dovoljno pčela koje su u stanju grijati i više legla. Početkom mjeseca prošireni prostor najbolje je ispuniti umetanjem okvira s već izgrađenim saćem, a ako vrijeme dozvoljava, možemo dodati i koju satnu osnovu. Kasnije se broj okvira sa satnim osnovama povećava.

Kako proširiti prostor?

Kad je osiguran stalan dotok dovoljnih količina nektara i peluda u košnicu tijekom travnja, od paše ili zbog podražajnog prihranjivanja, u plodištu se nalazi sve više legla i mladih pčela, a sve manje raspoloživog prostora. Proširenje prostora obavlja se postupno s jednim do dva okvira sa strane pokraj legla kako ono tijekom hladnih noći ne bi ostalo izvan grijanog prostora i uginulo. Dodanim okvirima ne smijemo razdvajati leglo. Proširenje je najbolje obaviti svakih 5 do 7 dana. Mladim pčelama u dobi 12 do 18 dana razvijaju se voskovne žlijezde te one imaju potrebu gradnje što je dobro iskoristiti za izgradnju lijepog mladog saća i proizvodnju pčelinjeg voska. Tako ćemo uz razvoj legla dobiti i izgrađeno saće pa ga pčele neće morati graditi u glavnoj paši. Zato će znatan broj radilica i primateljica biti slobodan, spreman za izlijetanje i sakupljanje nektara i veću proizvodnju meda. Najbolji pokazatelj želje za izgradnjom saća je ako pri pregledu košnice uočimo nadogradnju stanica ili zaperke mladog saća.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje