Proizvođači eteričnih ulja, dobro su upoznati s proizvodnjom i koristima od hidrolata. Nažalost, potrošači rijetko znaju namjenu i porijeklo ove prerađevine.

Hidrolat je kondenzirana vodena para koja nastaje uslijed destilacije aromatičnog bilja. Mirisna je to tekućina koja sadrži otopljene biljne sastavine. Naziva se još i cvjetna vodica premda je dobivamo i iz zelenih dijelova biljke i iz cvjetova.

Ljekovito djelovanje hidrolata

U posljednje vrijeme, ovi proizvodi postaju sve popularniji te im se primjena širi. U kozmetici se koriste od davnina, najčešće kao tonici za kožu jer su blaži od eteričnih ulja ili kao losioni poslije brijanja. Dodatno, koristeći hidrolate kao osnovni sastojak fitofarmaceuti proizvode razne kreme, gelove, dezodoranse i slične proizvode.

U terapiji različitih blažih tegoba, hidrolati se koriste u obliku kapi za nos, uši i oči, no kao takvi moraju biti bez konzervansa, te s prilagođenim pH. Također za oralna i vaginalna ispiranja, korisnik mora biti siguran da ne sadrže alkohol.  Mogu poslužiti i u kompresama kod upala, sportskih ozljeda te kod opekotina od sunca u hladnim oblozima. Kod bronhitisa se može koristiti inhalacija hidrolatima, a moguće je neke od njih razrijeđene uzimati i oralno. Hidrolati imaju poseban miris i aromu pa se dodaju jelima za poseban gastro doživljaj. Tako se originalne libanonske baklave pripremaju s ružinim hidrolatom. U nekim europskim zemljama, pojedini su hidrolati registrirani kao začinski ekstrakti za piće. Danas se hidrolati koriste i kao osvježivači prostora te u mirisnim lampama.

Medicinski najkorišteniji hidrolat je hidrolat hamamelisa. On je vjerojatno najjači antioksidans među hidrolatima. Djeluje adstrigentno, antibakterijski, regenerativno i protuupalno.  U kliničkim studijama (Korting, 1993.g.) pokazuje gotovo isti protuupalni efekt kao i kortizonske kreme, ali bez negativnih popratnih efekata, stoga se koristi za atopijski dermatitis, ekceme i psorijazu. Ublažava oteknuća nakon uboda insekata te je redoviti sastojak pripravaka za liječenje hemeroida i proširenih vena.

Ispitan je klinički i jedini je hidrolat službeno odobren od ESCOP-a (Europsko znanstveno fitoterapeutsko vijeće) kao lijek za regeneraciju kože. Popularan je hidrolat od rimske kamilice jer se koristi za njegu kože novorođenčadi. Iznimno je blag, smiruje osipe i crvenilo kože. Koristi se za obloge za oči kod alergija, crvenila i upala. Niskog je pH i ima adstringentno djelovanje. Hidrolat kadulje koristi se za ispiranje usne šupljine. Osim što djeluje protuupalno, antivirusno i antibakterijski, kadulja djeluje i za ublažavanje bolova pa se koristi kod zubobolje i upale grla.

Blagotvorno djeluje na bolne desni i afte. Hidrolat smilja koristi se za usporavanje rasta bakterija koje vole lužnate uvjete. Ubrzava apsorpciju hematoma, potiče zarastanje rana i ožiljaka, te reducira otekline. Snažno regenerira stanice kože i pojačava protok krvi. Osim toga, olakšava iskašljavanje, te topi masno tkivo. Hidrolat lavande njeguje sve tipove kože jer ima uravnotežen pH 5,6-5,9. Djeluje regenerativno, pomaže kod uboda insekata, osvježava kožu.

hidrolat
Nasad lavande

hidrolat lavande
Proces prerade smilja

Neki hidrolati se učestalo koriste u anti-age prirodnoj kozmetici, dok drugi imaju ublažavajuće djelovanje. Ima ih koji djeluju antiseptično, protuupalno, protugljivično i protubakterijski.  Jedni pospješuju cirkulaciju, dok drugi smiruju kožno crvenilo. Postoje i hidrolati za koje se smatra da djeluju povoljno na ljudsko mentalno zdravlje, pa tako matičnjak ima izraženo antidepresivno djelovanje. Za unutarnju upotrebu, koristi se hidrolat sjemenki mrkve koji je blagi diuretik i pomaže čišćenju jetre. Hidrolat anđelike je dobar za probavni sustav, za kolike, zatvor, proljev, te za mučninu i vrtoglavicu. Hidrolat koromača regulira peristaltiku crijeva. Valja podsjetiti da je potrebno izvesti brojna znanstvena istraživanja o njihovom djelovanju, ali ljudsko iskustvo svjedoči o korisnosti ovih tvari.

hidrolat lavande
Mirjana Golubić u nasadu lavande kraj Svete Nedjelje

hidrolat
Nasad smilja na OPG-u Golubić

OPG Golubić proizvodi ekološko smilje i lavandu

Na OPG-u Golubić, kraj Svete Nedjelje, već godinama proizvode ekološko smilje i lavandu te od njih dobivaju eterično ulje i cvjetnu vodicu. Mirjana i Alen Golubić na svoja 2 ha poljoprivrednih površina, ubiru netretirane listove i cvjetove ljekovitog bilja te ih takve svježe odmah destiliraju. U jedan inox kotao od 200 l polažu biljni materijal i vodu te se pod utjecajem visoke temperature iz bilja oslobađaju korisni sastojci. Oni se kondenziraju i polako cure u firentinsku posudu. Tamo se ulje odvaja na površini, a hidrolat ostaje u donjem dijelu. Hidrolat se brzo pakira u tamne bočice.

Mirjana Golubić preporučuje lavandin hidrolat za nježnu bebinu kožu i pelenski osip, a smilje za suhu i zrelu kožu: Mi redovito koristimo hidrolate npr. kod herpesa na licu, kod afti, te na koži. Hidrolati su nekad možda bili nus-proizvodi u proizvodnji eteričnih ulja, ali danas su sve samo ne otpad. Najvažnija im je prednost pred eteričnim uljima jako blagi i nenadražujući efekt. Preporučljivo je nabavljati čiste hidrolate bez aditiva i to od provjerenog lokalnog ekološkog proizvođača.