Korijeni, lišće, cvijeće i plodovi biljaka već se dugo koriste za liječenje raznih bolesti, uključujući pretilost. Svaki iskusni nutricionist će reći da bi proces gubitka težine trebao započeti uravnoteženom prehranom, koja uključuje odbacivanje štetne hrane. Neki čajevi imaju sposobnost ubrzavanja metabolizma i uklanjanja toksina iz tijela. Ispijanje čajeva može biti pomoć u gubitku kilograma jer uz malo kalorija, smanjuju osjećaj gladi i daju dojam punine želuca što dovodi do smanjenog unosa hrane.

Mnogi čajevi su dobri diureticite pomažu izbacivanju viška vode i toksina iz organizma. Neke biljke su pogodne za smanjenje apetita i pomoć kod mršavljenja, a također imaju i terapijski učinak na cijelo tijelo.

Maslačak je izvrsna ljekovita biljka

Maslačak (Taraxacum officinale Weber)jevišegodišnja je zeljasta vrsta iz porodice Asteraceae. Maslačak raste posvuda na livadama, putevima, zapuštenim oranicama i u grmlju, od nizinskih predjela do predplaninskog pojasa. Osim vrlo ukusne salate u rano proljeće, maslačak je i izvrsna ljekovita biljka. Korijen je vretenast, doseže u tlu do 30 cm dubine. Na vrhu stabljika nalaze se cvjetne glavice zlatno-narančaste boje. Sjeme je izduženo, sive boje, a vjetar ga lako raznosi. Cijela biljka je otporna na niske temperature i prezimljava bez oštećenja. Svi dijelovi sadrže mliječno bijeli sok gorka okusa.

Korijen i mladi listovi sakupljaju se u rano proljeće, pred cvatnju kad sadrže najviše gorkih tvari, dok se stariji listovi sakupljaju od ožujka do svibnja te koriste svježi ili sušeni. Korijen i list maslačka sadrže gorke tvari (taraksacin), triterpene, seskviterpene, fitosterole i inulin. Korijen vađen u jesen ili rano proljeće sadrži veću količinu inulina te je vrlo koristan kod detoksikacije organizma, regenerira jetru te pomaže pri mršavljenju. Biljka sadrži i triterpene, flavonoide, fitosterole, kavenu kiselinu, karotinoide i mineralne tvari. List sadrži holin te se također upotrebljava kao dobar diuretik pa često dolazi u kombinaciji s nekim drugim vrstama u sastavu detox čajeva. Također koristi se kod problema s jetrom, loše probave), gihta, za poboljšanje rada gušterače te za liječenje kožnih bolesti.

 class=
Procvao maslačak u proljeće

Čajna mješavina za poticanje cjelokupnog metabolizma tijela:

 • Korijen i list maslačka (Taraxaci radix cum herba) 40 g
 • Korijen vodopije (Cichorii radix) 40 g
 • Korijen bedrenike (Pimpinellae radix) 20 g
 • Čajna mješavina koja čisti kožu i poboljšava rad jetre, crijeva i bubrega:
 • Korijen i list maslačka (Taraxaci radix cum herba) 20 g
 • Cvijet končare (Spireae flos) 20 g
 • Herba običnog tetrljana (Marrubii herba) 20 g
 • Podanak pirike (Graminis rhizoma) 20 g

Kopriva je bogata mineralima

Kopriva (Urtica dioica L.) je trajna zeljasta biljka, puzavog i razgranatog podanka iz porodice Lamiaceae. Stabljika je uspravna i naraste do 150 cm visine. Raste na polusjenovitim livadama, zapuštenim terenima, na ruderalnim staništima od nizina do planinskih područja. Za vrijeme cvatnje ubiru se nadzemni dijelovi biljke ili samo listovi.

Osušena biljka je bez mirisa i ima tek blago gorak ili trpak okus. Podzemni izdanci i korijenje iskopavaju se u jesen ili rano proljeće. Sadrži razne fitosterole, osobito ß-sitosterol i njegov glukozid. U cijeloj biljci, a osobito u cvjetovima, nalaze se flavonolni glikozidi.

U žarnim dlačicama nalaze se amini dok u zelenim djelovima prevladavaju acetikolin i kolin. Mladi izdanci i listovi su jestivi, bogati vitaminom C, mineralima (željezo, fosfor, kalcij). Čaj od listova koprive potiče izmjenu tvari u organizmu, kao blagi diuretik i kod problema s prostatom. Lektini su proteini ili glikoproteini koji se vežu s ugljikohidratima na površini stanica te se pretpostavlja da djeluju kod problema s povećanom prostatom.

 class=
Branje koprive
 class=
Sušena kopriva

Herba koprive zbog velike količine kalija djeluje diuretički, smanjuje razinu šećera pa se stoga nalazi u brojnim čajnim mješavinama koje se koriste kod povišenog šećera te pomaže pri mršavljenju. Vrlo djelotvorno olakšava reumatske tegobe (antiflogistik). Zbog antiflogističnog djelovanja koje vjerojatno temelji na sprječavanju nastanka prostaglandina bitno se umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju. Djeluje protiv proljeva i pomaže kod hemoroida. Korijen koprive najčešće se koristi kod otežanog mokrenja zbog povećane prostate.

Čajna mješavina za poticanje cjelokupnog metabolizma tijela:

 • Herba koprive (Urticae herba) 20 g
 • Cvijet bazge (Sambuci flos) 20 g
 • Cvijet crnog trna (Pruni spinosae flos) 30 g
 • List breze (Betulae folium) 30 g

Podanak pirike je bogat silicijevom kiselinom

Pirika (Agropyron repens L.) je zeljasta trajnica s dugim, puzavim podankom koji prodire do 20 cm duboko u tlo i visokom uspravnom stabljikom na kojoj se nalaze uski, plosnati i hrapavi listovi. Cvate u lipnju i srpnju. Cvjetovi se razvijaju u gustim, uspravnim i približno 10 cm dugim klasovima. Vrlo je rasprostranjena vrsta.

Pirika je čest korov u našim krajevima, raste po zapuštenim mjestima, uz putove, živice te po vinogradima i voćnjacima. Podanak se sabire u jesen ili rano proljeće. Znatne količine se nađu pri preoravanju i drljanju oranica. Pri sakupljanju ga treba očistiti od sitnih korjenčića, odmah oprati i tako priređenog osušiti u tankom sloju na prozračnom mjestu. Pirika sadrži ugljikohidrate (54 %), bjelančevine (20 %), sluzi (11 %) i velike količine mineralnih tvari, osobito kalija i željeza.

Podanak pirike bogat je silicijevom kiselinom, ali i nekim drugim ljekovitim tvarima te pomaže kod problema kao što su: masna jetra, povišene masnoće u krvi, a poticanjem bubrega na rad kompletno čisti krv od toksina. Zbog velike količine sluzi, pirika lokalno djeluje na upale sluznice želuca i crijeva. To djelovanje pojačavaju i mineralne tvari, osobito kalij, jer smanjuje otekline kod upalnih procesa tkiva. Uzimanje svježeg soka od pirike prikladno je kod svih oblika nepravilne izmjene tvari u organizmu, odnosno poremećenog metabolizma. Stoga osušeni podanak pirike često dolazi u čajnim mješavinama kao pomoć pri mršavljenju.

 class=
Pirika
 class=
Čaj od pirike

Čajna mješavina za poticanje rada jetre i bubrega te pomoć kod mršavljenja:

 • Podanak pirike (Graminis rhizoma) 20 g
 • Korijen i herba maslačka (Taraxaci radix cum herba) 20 g
 • Korijen glatkog sladića (Liquiritiae radix) 20 g
 • Korijen ljupčaca (Levistici radix) 20 g
 • Korijen zečjeg trna (Ononidis radix) 20 g
Prethodni članakPomoć biljkama u stresnim situacijama
Sljedeći članakMinistrica na Vijeću ministara o katastrofalnim posljedicama tuče
dr.sc. Renata Erhatić
Dr.sc. Renata Erhatić diplomirala je na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na istom je fakultetu stekla stupanj magistra znanosti obranom magistarskog rada „Prinos i sadržaj biogenih elemenata ploda rajčice kao rezultat koncentracije NaCl-a u hranjivoj otopini“. Doktorsku disertaciju pod naslovom “Utjecaj supstrata i gnojidbe na rast, razvoj i kemijski sastav mirisave ljubičice (Viola odorata L.)“ obranila je 2012. Na Visokome gospodarskom učilištu u Križevcima radi od 2003., najprije kao stručni suradnik, potom kao predavač i viši predavač, a od 2018. kao profesor visoke škole. Također je izabrana u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika iz područja biotehničkih znanosti. Na Preddiplomskom stručnom studiju Poljoprivreda predaje predmete Ljekovito i aromatično bilje, Bobičasto voće, Žitarice i Zrnate mahunarke, a na Specijalističkom diplomskom stručnom studiju Poljoprivreda nositeljica je predmeta Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u ekološkoj i održivoj proizvodnji. Od prvih dana zaposlenja na Visokom gospodarskom učilištu uključena je u stručni i znanstveno-istraživački rad. Objavila je elektronički nastavni materijal „Egzotične ljekovite biljne vrste“ te je sudjelovala u izradi priručnika „Korištenje kompostiranog biorazgradivog komunalnog otpada u održivoj poljoprivrednoj proizvodnji”. Sudjelovala je na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama te je objavila 80 znanstvenih i stručnih radova. Radila je na dva VIP projekta MPŠVG: „Unapređenje proizvodnje povrća korištenjem kalemljenih presadnica“ i „Korištenje kompostiranog biorazgradivog komunalnog otpada u održivoj poljoprivrednoj proizvodnji“ te dva znanstvena projekta: TEUCLIC „Taxonomy, Ecology and Utilization of Carob Tree (Cerotonia siliqua L.) and Bay Laurel (Laurus nobilis L.)“ i „Procjena adaptabilnosti hrvatskog sortimenta kukuruza i soje u funkciji oplemenjivanja za tolerantnost na sušu–AGRO-DROUGHT-ADAPT“. U sklopu navedenih projekata objavljeno je nekoliko znanstvenih, stručnih, završnih i diplomskih radova koji su predstavljeni na međunarodnim konferencijama. U sklopu Erasmus programa mobilnosti osposobljavala se na nekoliko visokoškolskih ustanova u inozemstvu.