Kad je XERION lansiran na tržište prije 25 godina, CLAAS je postavio nove standarde u pogledu multifunkcionalnosti i svestranosti kod traktora velike konjske snage. Kako bi proslavio ovu obljetnicu, CLAAS je predstavio ograničeno posebno izdanje.

S dodatkom XERION-a 2500 u svoju paletu proizvoda, CLAAS je predstavio ne samo najsvestraniji traktor velike konjske snage do sada, već i svoj prvi traktor nakon “Huckepack” nosača priključka. Nakon više od 20 godina razvoja bio je spreman za proizvodnju prvi XERION. On je pokretao Caterpillarov šestocilindrični motor od 250 KS i koristio HM08 kontinuirani varijabilni prijenos koji je razvio CLAAS. Tako je uspostavio novi segment proizvoda. Zahvaljujući svoja četiri priključka i područja karoserije, golemoj nosivosti, rotirajućoj kabini i dvjema upravljačkim osovinama s pogonskim kotačima jednake veličine, kao i kontinuirano varijabilnom prijenosu i stalnom pogonu na sve kotače, XERION je od tada bio jedinstven u mnogim područjima.

Razvoj Xeriona kroz desetljeća

Dolaskom XERION-a 3300, 2004. godine došlo je do prelaska na ZF kontinuirano varijabilni prijenos. Od tada je XERION također bio sinonim za veliku vučnu snagu; točno u pravo vrijeme za teške intenzivne kultivatore i kratke tanjurače s velikim radnim širinama koje su se tada pojavljivale.

Zahvaljujući većoj snazi ​​motora – posebno zahvaljujući XERION-u 3800 s 379 KS koji je uslijedio 2007., kuglastom nosaču iza kabine, tako je bio omogućen rad s cisternama za tekući gnoj velikih volumena. U isto vrijeme, varijanta SADDLE TRAC s kabinom smještenom iznad motora dodana je ponudi modela. Godine 2009. XERION 4500 i XERION 5000 veće snage, dostupni u verzijama s rotirajućom kabinom TRAC i TRAC VC. Predstavljeni su na sajmu Agritechnica, sve kako bi se zadovoljili povećani zahtjevi za učinkom motora i trakcijom.

Dvije perjanice s “power intelligence” koriste se gotovo isključivo za teške i vrlo teške radove na gazu. 2013. g. dogodila se daljnja promjena generacije i prelazak na Daimler Benz/MTU motore s HRC tržišta (vruće valjani čelik). Asortiman modela uključuje XERION 4000, XERION 4500 i XERION 5000. Sljedeće godine, XERION velike konjske snage prvi je put lansiran u Sjevernoj Americi. 2017. je postavio rekorde na testu u Nebraski za klasu od 450 do 500 KS u smislu učinkovitosti, niske brzine motora, vučne snage i buke unutar kabine. 2019. kao dio prijelaza na standard emisije Stage V, novi XERION 4200, 4500 i 5000 lansiran je na HRC tržišta. Dva najsnažnija modela XERION također su bila dostupna kao TRAC TS verzije s četiri trokutaste gusjenice.

 class=
Povijesni pregled razvoja modela Claas Xerion

Međunarodna senzacija

U 2020., premijera XERION-a na Nordschleifeu izazvala je međunarodnu senzaciju; 24. kolovoza vozač utrka Christian Menzel završio je legendarnu stazu dugu 20,6 km na Nürburgringu za 25 minuta i 50 sekundi – vozeći unatrag s okrenutom kabinom. Do 400 XERION-a silazi s proizvodne trake svake godine, a prodajne brojke su se udvostručile u posljednje tri godine. Trenutno niti jedan drugi traktor ne kombinira svestranost, učinkovitost, zaštitu tla i performanse tako savršeno kao CLAAS XERION. To također dovodi do velike potražnje za rabljenim strojevima.

Kako bi obilježio obljetnicu, CLAAS proizvodi strogo ograničeno posebno izdanje s retro izgledom za glavna tržišta XERION-a. Izgled je temeljen na shemi boja prvog XERION-a 2500 iz 1997. Ograničeno izdanje bit će izloženo na sajmovima i biti ekskluzivno dostupan vjernim XERION kupcima. Osim toga, svi XERIONi proizvedeni između srpnja 2022. i srpnja 2023. imat će naljepnicu za godišnjicu na vratima kabine.

 class=
Posebna oznaka za posebnu ediciju

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakU novom programskom razdoblju osigurano 60 posto više sredstava za pčelarski sektor
Sljedeći članakBorba s maslinovom muhom u lunjskim maslinicima
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362