Na ovogodišnjim održanim prvim županijskim natjecanjima u oranju – Saša Višak i Josip Martinović iz Koprivničko–križevačke županije te Stjepan Počekal i Vilko Kukec iz Krapinsko-zagorske županije plasirali su se na 16. državno natjecanje koje će se održati u Osijeku, u sklopu 5. Farm showa koji će se održati 24.-26. kolovoza 2018.

21. travnja na parceli industrijske zone Grada Đurđevca održano je 16. županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Organizatori natjecanja bili su Udruga orača koprivničko-križevačke županije i Hrvatska poljoprivredno- šumarska savjetodavna služba. Kao i svake godine suorganizaciju i značajnu financijsku potporu pružila je Koprivničkokriževačka županija i domaćin natjecanja u oranju, Grad Đurđevac. Natjecanje je otvorio Koprivničko-križevački župan, Darko Koren i ovom prigodom istaknuo kako je ponosan na uspjehe koje postižu županijski orači na državnoj i na svjetskoj razini. Voditelj natjecanja bio je Siniša Hrgović, pomoćnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, a ujedno i trener hrvatske oračke reprezentacije. On je brinuo da na natjecateljskoj parceli sve bude u natjecateljskom duhu, uz poštivanje pravila natjecateljskog oranja.

12 ekipa u Koprivničko-križevačkoj županiji

Ukupno se ove godine u vještini oranja natjecalo 12 ekipa, 8 u kategoriji ravnjaka i 4 u kategoriji premetnjaka. Suci koji su ocjenjivali vještinu oranja na ovom natjecanju bili su iz susjednih županija: Međimurske, Varaždinske, i Virovitičkopodravske (Suzana Pajić, Petra Pozder, Valerija Pokos, Ana Marija Čajkulić, Ivan Ključec i Željko Ferenc). Mjerači dubine bili su Katarina Šoštarec, Nikola Čižmak, Emanuel Benjak i Luka Varović. Ocjenjivala se ravnina, ujednačenost, slaganje i nalijeganje brazdi, dubina oranja. Zbroj svih elemenata natjecateljskog oranja u konačnici je dalo niže navedene rezultate. Ovo je natjecanje bilo spoj mladosti i iskustva. Najmlađem natjecatelju tek je 13, a najstarijem 60 godina. Zadovoljstvo na licima svih natjecatelja nakon završetka bilo je dijelom i posljedica što su se svojim kućama vratili „punih ruku“ zahvaljujući brojnim sponzorima iz agro-biznisa, tvrtkama koje su iz svog proizvodnog programa osigurale nagrade za sve natjecatelje, a među kojima je bio i Gospodarski list.

Tri najuspješnija orača u kategoriji plugova premetnjaka su Josip Martinović iz Štaglinca (grad Koprivnica), Zoran Radiček iz Šoprona (općina Kalnik) i Valent Sučić iz Marinovca (grad Križevci), na četvrto mjesto plasirao se Josip Lukačić iz Ivanca Križevačkog. U kategoriji plugova ravnjaka najbolje su orali: Saša Višak iz Kamenice (općina Kalnik), Marijan Stanešić iz Đurđevca, Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice (grad Križevci). U kategoriji natjecanja plugom ravnjakom sudjelovali su još Kristijan Sučić, Petar Stanešić, Danijel Stanešić, Alen Golubić i Jan Pandur.

""

8 natjecatelja u Krapinsko-zagorskoj županiji

Istog dana, 21. travnja, u Zlatar Bistrici, na parceli Poslovne zone održano je 16. natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije. Organizatori natjecanja bili su Krapinsko- zagorska županija, Udruga natjecanja u oranju Krapinsko-zagorske županije i Hrvatska-poljoprivredno šumarska savjetodavna služba. Domaćin natjecanja je bila Općina Zlatar Bistrica. Natjecanje je otvorio dožupan Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek-Jambrek. Ove godine nastupilo je 8 natjecatelja u dvije kategorije. Troje natjecatelja je nastupilo u kategoriji oranja plugom ravnjakom, a pet natjecatelja u kategoriji oranja plugom premetnjakom. Jedan natjecatelj, Mirko Majsec, je nastupio u kategoriji tradicijskog oranja konjima. Voditelj natjecanja bio je Dario Padro, a suci su bili Dragutin Kasteljan, Gordana Jurina i Darko Antonina.

Prvoplasiranim oračima nagrade je uručio župan Krapinsko-zagorske županije, Željko Kolar. Najuspješniji orač u kategoriji oranja plugom ravnjakom je bio Stjepan Počekal iz Mača, dugo mjesto osvojio je Andrija Škrlec iz Zlatara, a treće mjesto Fabijan Rihtar iz Lobora. U kategoriji oranja plugom premetnjakom prvo mjesto je osvojio Vilko Kukec iz Belca, drugo mjesto Dragomir Jadek iz Zaboka, a treće mjesto Božidar Domitran iz Martinščine.

Mirko Majsec predstavljat će Krapinskozagorsku županiju na 6. natjecanju u oranju konjima Republike Hrvatske koje se već pet godina održava u sklopu državnih natjecanja u oranju s ciljem očuvanja tradicije.

Prethodni članakKako suzbiti američkog cvrčka u malinama?
Sljedeći članakDan otvorenih vrata Bc Instituta u Botincu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.