U svibnju se nastavlja zaštita vinove loze od najvažnijih štetnika i bolesti, koja za kasnije sorte traje i do polovice rujna.

Stoga je prema uputama stručnjaka i redovitim pregledom vinograda, vrlo važno prema potrebi započeti sa zaštitom vinove loze. Zaštita se provodi prskanjem vinove loze, rano ujutro ili predvečer, i to za lijepog vremena.

Višestruka prednost korištenja Berthoud atomizera Potrošnja tekućine, umjesto 400-500 l/ha kao što je kod klasičnih atomizera, smanjena je na 180-200 l/ha (ili manje). Kod vinograda međurednog razmaka 2,2m, te ako je brzina prilikom prskanja 6km/h, prskanje 1 ha traje oko 45min bez stajanja. Prskanje vinograda u kratkom vremenu vrlo je važno, posebice kada postoje ograničavajući vremenski uvjeti. Sa specifičnim rasporedom prskajućih glava prska se 4 puta po pola reda, a time traktor mora ući u svaki drugi red, troši se manje goriva, manje je radnih sati, čime se održavanje traktora smanjuje na minimum.

Pneumatski atomizeri zahtijevaju korištenje manje snage iz traktora, takva tehnologija ne zahtijeva visoke pritiske i atomizer radi s pritiskom već od 3 bara, što garantira dulji životni vijek uređaja. Berthoud pneumatski atomizeri proizvode sitne kapljice promjera 100 mikrona, što je izrazito važno zbog dobre distribucije, materijal se jednolično raspršuje po vinovoj lozi, te je i apsorpcija materijala brža i bolja. Prilikom izlaska iz stroja postižu se brzine do 300 km/h, te ne postoji mogućnost rasipavanja sredstva. Sve navedene prednosti Berthoud atomizera, sigurno će potaknuti brojne vinogradare na razmišljanje o velikim uštedama i značaju upotrebe ovog atomizera u svojim nasadima.

Prethodni članakKrumpirovi buhači
Sljedeći članakJoš 7 dana do isteka roka za predaju zahtjeva za izravna plaćanja!
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362