FENDT 939 VARIO S4

""Fendt se već dugi niz godina nameće kao lider na tržištu za velike proizvođače i farme. S maksimalnom snagom od 390 KS, novi Fendt Vario S4, obavlja razne zahvate puno lakše, a čini više, zahvaljujući inteligentnoj tehnologiji, a informacija kako je svaki treći traktor većih proizvođaća u zapadnoj Europi upravo Fendt Vario, pa stoga ne čudi njegovo pojavljivanje u finalu izbora za traktor godine.

Prvi instalirani sustav regulacije tlaka

Fendt tako nudi i VarioGrip, prvi tvornički instaliran sustav za regulaciju tlaka u gumama koja je potpuno integrirana u dizajnu vozila, a to omogućuje rad s propisanim tlakom u gumama tijekom svih operacija. S automatskom SectionControl, može se raditi precizno, izbjeći gubitke radnog materijala, a sustav je optimalno prilagođen u poznatu Variotronic kontrolu. Novim Variotronic sustavom pojednostavljuje se upravljanje traktorom i radnim zahvatima, što je jako važno kod većeg broja radnih sati i kod umora vozača. Na zaslonu se jednostavno mogu zabilježiti manevri okretanja, te obaviti pripremu za specifične provedbe. Cijeli radni slijed je prikazan, a lako se može pratiti udaljenost i vrijeme do sljedećeg zahvata. Vario je opremljen i ABS anti-lock kočionim sustavom, koji jamči bolju kontrolu traktora i prilikom oštrog kočenja.

Najmanje izmjerena potrošnja goriva

Fendt radi i na smanjenju potrošnje goriva i boljoj učinkovitosti, a najbolji dokaz je DLG Power Mix test, na kojem je Fendt Vario 939 ostvario najmanju potrošnju goriva ikada izmjerenu na testu traktora takve kategorije do danas. Izvrstan panoramski pogled u prostranom radnom prostoru od 3.5 m3, osigurava iznimnu vidljivost i praćenje svih zahvata, a automatski klima uređaj jamči ugodnu radnu temperaturu u svakom trenutku, dok za hladnih dana grijač sjedala doprinosi boljoj udobnosti. Novi 6-cilindrični Deutz motor s common-rail visokotlačnim sustavom ubrizgavanja i 7.8 litrenim obujmom, nudi vučnu snagu za poželjeti. Visoki tlak injektiranja od 2000 bara osigurava dobru atomizaciju goriva i visoki kapacitet za izgaranje u motoru, a unatoč visokom kapacitetu, motor ne buči, a iznad svega, potrošnja goriva je učinkovita. Kroz provedbu SCR tehnologije uz prosječnu potrošnju goriva od 25 l/h, štedi 1,75 l/h, što za 10000 radnih sati znači uštedu od 17.500 l goriva. Motor je optimalno podešen i postiže visok stupanja energetske učinkovitosti. ISOBUS priključak, te više od 22 priključka na prednjem i stražnjem dijelu omogućuju neometano i jednostavno povezivanje, dok spremnik goriva od 600 l , i AdBlue od 60 l, osiguravaju mnogo radnih sati.

""

 

                                                           CLAAS ARION 430

""Kod razvoja serije 400, Claas se susreo s izazovom prilagodbe tehnologije vrhunskih performansi, koje bi zadovoljile zahtjeve poljoprivrednika za manjim, kompaktnim traktorom, dokazane tehnologije, modernog dizajna, udobnosti i ergonomije. Sve to su dobili s novim Claas Arionom 430, jednom od kandidata za najbolji traktor 2015. godine.

Izvrsna obilježja raznih klasa

Veliki međuosovinski razmak, optimalna težina, savršena koordinacija motora i mjenjača, samo su neke od prednosti Claas traktora. Arion 430 kombinira mnoga izvrsna obilježja iz različitih klasa, te nudi sve što treba kompaktnom traktoru. Arion 430 ima FPT (Iveco) motor s 4 cilindra T4f, s DEF (AdBlue) max. snage po ECE R 120 82KW/110KS, s Common-rail sustavom ubrizgavanja goriva, recirkulacijom turbopunjača i unutarnjih ispušnih plinova, te maksimalnim hidrauličkim protokom od 98 l/minuti. Bez obzira na zahtjeve, Arion se može preporučiti svakom vozaču i zadatku. Njegova izuzetna okretnost olakšava svladavanje danih izazova bez potrebe za dugotrajnim pred instrukcijama.

Jednostavno upravljanje utovarivačima

Razlog više je i Quadractiv mjenjač sa 16 / 16 brzinama naprijed i unatrag, a sve brzine se odabiru automatski ili pritiskom na tipku bez uporabe kvačila. Mjenjač Quadrishift s četiri powershift brzine, te višefunkcionalna navigacijska tipka kojom se lako upravlja prednjim utovarivačem, te dva upravljačka uređaja na prednjem i zadnjem podiznom mehanizmu, olakšavaju jednostavnom upotrebe ovog praktičnog traktora, dok se i sami proces okretanja olakšava automatskim funkcijama, npr. i automatika kardanskog vratila. Maksimalna podizna snaga straga ide do 6,5 tona, a dugim međuosovinskim razmakom (2.564 mm), donosi optimalnu raspodjelu težine. Jednodjelni poklopac motora nagnut je prema naprijed, te se i hladnjak jednostavno i lako otvara. Dobru vidljivost osigrava dobro promišljena kabina, koja pruža najveću moguću udobnost i ergonomiju, sa širokim prozirnim krovnim prozorom FOPS. ARION 430 je savršeni traktor za radove s prednjim utovarivačem na seoskom imanju, a to omogućuje niska ukupna visina i izvedba traktora, te precizni joystick koji je na idealnoj poziciji, nadohvat ruke, integriran u naslonu za ruku na vozačevom sjedalu. Potpuna kontrola zajamčena je u svakom trenutku ovim lako upravljivim višenamjenskim traktorom.

""

 

                                             DEUTZ FAHR 9340 TTV

 

""Članovi žirija izbora najboljeg traktora godine, nominirali su novi Deutz Fahr 9340 TTV, te se nalazi u finalu izbora i konkurira za dodjelu godišnje nagrade. U 2013 godini, DEUTZ-FAHR osvojio je prestižnu titulu za traktor godine, te dobio zlatnu medalju za dizajn s Agrotronom TTV 7250.

Superiorna serija

Serija 9 predstavlja kombinaciju najnovije tehnologije upotpunjene izvrsnim performansama, dobrom učinkovitošću, produktivnošću i udobnošću. Superiornost serije očituje se u najtežim uvjetima rada na terenu, kako u pogledu vuče i manevarskih sposobnosti, tako i u radu s PTO (Power take-off). Nepogrešiv stil, nastao u suradnji sa Giugiaro Designom, karakterizira odlučnim linijama poklopca, kao i interijera, koji nude najvišu razinu ergonomije u kategoriji. Deutz Fahr 9340 TTV ima novi 6-cilindrični Deutz TTCD 7.8 L6 motor s četiri ventila po cilindru, DCR (Deutz Common Rail) sustav ubrizgavanja s ugrađenim elektroničkim upravljanjem, Twin Turbo punjač i hladnjak, te maksimalnu snagu od 336 KS. Navedeni dvostruki punjač poboljšava proces izgaranja, dok se hlađenje odvija u dvije faze, prvi se punjač hladi sustavom za hlađenje vode, dok se drugi hladi zrakom, klasično. S kapacitetom spremnika za gorivo od 600 l i AdBlue od 50 l, i najduži radni dani odvijaju se bez zastoja.

Ekološki među naprednijima

Finalist izbora ima SCR katalizator, zajedno s DPF za naknadnu obradu ispušnih plinova što ga čini jednim od najnaprednijih sustava u ispunjavanju usklađenosti za Tier 4 Final norme. Kontinuirani varijabilni mijenjač ZF Terramatic TMT 32 pruža udobnost vožnje, ekonomičnost i učinkovitost u svim uvjetima. Powerbrake i EPB sustav (električna parkirna kočnica) osigurava snažno, učinkovito i sigurno kočenje. Snažni zatvoreni hidraulični sustav s pumpom od 210 l/minuti i pod tlakom od 200 bara, označavaju impresivne hidraulične performanse. Maxi Vision kabina omogućava maksimalnu vidljivost i zbog izvrsne izolacije jamči akustičnu udobnost, smanjenu buku i užitak vožnje. Kvalitetno izrađena unutrašnjost, ergonomski postavljen raspored kontrole postavljenih oko vozača jamče jednostavnu, ugodnu radnu okolinu, a doživljaj povećava i novi LED koncept svjetala koja povećavaju vidljivost iz raznih kuteva. Predstoji vidjeti hoće li Deutz Fahr nastaviti s ostvarivanjem izvrsnih rezultata, kakve postiže u posljednje vrijeme, te koliko će bodova osvojiti u završnici.

""

 

 

MASSEY FERGUSON 8737

""S 8,4 litrenim motorom i šest cilindara, uključivši treću generaciju SCR tehnologije, recirkulaciju ispušnih plinova (EGR), dizel oksidacijski katalizator (DOC) koji je smješten ispod poklopca motora tako da ne ometa pristup, motor Massey Fergusona serije 8700 nije samo jedan od najproduktivnijih iz kategorije, već i jedan od najštedljivijih, te najsnažniji kojeg je ikada proizveo.

Najsnažniji MF motor

Massy Ferguson 8737 odlikuje AGCO power s 370 KS kod 1950 okretaja u minuti, dok mu nominalna snaga iznosi 340 KS. Engine Power Management (EPM) sada nudi dodatnih 30 KS kod upotrebe priključaka (PTO), tj. dodatnih zahtjeva hidraulike. Možda manje poznato, ali Massey Ferguson je uveo korištenje SCR tehnologije u traktorima. U kombinaciji s DOC i SCR, i uz dodatak Diesel Exhaust Fluid (DEF/AdBlue), rezultira učinkovitijim motorom, bez posebne potrebe za recirkulacijom ispušnih plinova. Ove učinkovite ekološke dizelske motore sa smanjenom emisijom štetnih plinova, odlikuje značajno smanjena potrošnja goriva, te visoki troškovi goriva. Grijanje uz pomoć kombinacije elektronike i rashladne tekućine motora, osiguravaju učinkovit sustav grijanja. Veliki kapacitet spremnika za gorivo od 630 l i AdBlue od 60 l omogućavaju dulji i bezbrižniji rad. Dyna VT transmisija osmišljena je kako bi se osigurala maksimalna produktivnost i optimirizala potrošnja goriva, a takozvani Supervisor se aktivira kada dođe do povećanja opterećenja motora, a broj okretaja motora pada.

Najviši sustav kontrole

Electronic Linkage Control (ELC) sustav pruža najviše standarde sustavu kontrole s postavkama i praćenjem kontura tla. Rezultat je bolji prijenos težine, manje proklizavanje kotača, trošenje guma, potrošnju goriva, a veću produktivnost. CCLS hidraulički sustav osigurava protok ulja od 175 l / min za bolju povezivost s priključcima. Stražnja hidraulika ima kapacitet podizanja impresivnih 12 000 kg, a prednja 5000 kg. Prostrana kabina s panoramskim pogledom i svrhovitim rasporedom, izvrsnom instrumentacijom, gdje su prekidači grupirani s desne strane vozača kraj naslona za ruku, a od paketa opreme moguće je birati između Efficient ili Exclusive paketa, svakako uz sve navedeno stavlja na razmišljanje. Uz iznimno udobna sjedala, te Datatronic 4-Control Centre Display (CCD), s 7-inčnim zaslonom u boji montiranog na naslonu za ruke i potpuno podesivog za optimalno praćenje funkcija traktora, i instrumentna ploča s jasnim prikazivanjem glavnih funkcija i upozorenja, doprinose potpunoj kontroli ovog traktora.

""


 


JOHN DEERE 7310 R

 

""Zahvaljujući kompaktonom dizajnu i 310 KS uz poboljšanu učinkovitost, John Deere čini pogodnim traktorom za široku primjenu. Stage 4 motori su najnoviji razvoj u tvrtki čime udovoljavaju propisima smanjenja emisije štetnih plinova.

John Deere dodao je selektivnu katalitičku redukciju (SCR) u sustav dizel motora kako bi se postiglo temeljitije izgaranje pod većim pritiskom. ActiveCommand osigurava dinamičku kontrolu stabilnosti, promjenjivi prijenos upravljača i potpuno elektronsku kontrolu upravljanja, smanjujući napor i poboljšavajući udobnost i kontrolu vožnje. S jednim monitorom postavljenim na desnoj konzoli, kontrola motora, mjenjača, radija i postavki hidraulike također je vrlo jednostavna. Varijabilni prijenosni omjer i otpor upravljača omogućava lagano, okretno upravljanje pri malim brzinam.

 

Nova kabina

Ručice i spojnice hidrauličnih priključnih utičnica (SCV-a) u različitim su bojama radi lakšeg raspoznavanja. Nova CommandView 3 kabina ima okretno sjedalo, bolju preglednost i više prostora, a E23 mjenjač omogućava da unaprijed podesi željenu radnu brzinu, te pomaže smanjenju potrošnje goriva održavanjem željenog broja okretaja motora. Opcijsko, potpuno integrirano prednje trotočje ima kapacitet podizanja i do 5,200 kg, dok stražnje trotočje pruža snagu podizanja 9208 kg. ECO PTO s 1000 okretaja u minuti smanjuje trošak terenskih operacija, dok inteligentni Power Management pruža dodatnu snagu hidrauličkom sustavu, te kod transporta. Prilagodljivi hidraulično-pneumatski ovjes (HCS Plus) automatski se prilagođava promijenjivim uvjetima tla. 22 LED svjetla pružaju 360° kvalitetno bijelo osvjetljenje za maksimalnu preglednost, a radni vijek od 10 000 sati smanjuje troškove zamjene i maksimiziranje produžetka rada.

Visitronic Fan sustav hlađenja

Za ugodnu radnu atmosferu tu je krovni sustav velikog protoka zraka. Opcijska ATC automatska
kontrola temperature jednostavno se namješta putem daljinskih komandi na naslonu za ruku. Visitronic Fan sustav hlađenja pak automatski podešava brzinu ventilatora kako bi održao optimalnu radnu temperaturu i pomogao bržem odzivu motora na promjene opterećenja. Zrak se pod tlakom upuhuje u prostor motora, umjesto da se usisava. Na taj način se više prašine i prljavštine zadržava izvan motornog prostora, a također se i hladnjak duže održava čistim. Visokotlačni CommonRail sustav za ubrizgavanje goriva omogućava konstantno praćenje svih važnih parametara (tlak, vrijeme i višestruko ubrizgavanje), čak i pri malom broju okretaja motora, za još mirniji rad i brži odziv motora na promjene opterećenja.

""

 

CHALLENGER MT 775E

 

""Challenger je traktor gusjeničar, a novu seriju pokreću AGCO POWER 9, 8 litarski motor, i razvija maksimalnu snagu od 431 KS. Neka od glavnih inovativnih rješenja ovog stroja su veći komfor za vozača zbog preinaka u kabini, modernizacija šasije s patentiranim sustavom, motor koji ispunjava zahtjeve emisije plinova standard Tier IV Final, novi dizajn i također veća snage hidraulike.

Napredni 7-cilindrični motor

Čak sedam cilindara motora koriste kombinaciju SCR (selektivne katalitičke redukcije) i elektoronski kontroliranog CEGR (recirkulacija ohlađenih ispušnih plinova). Ovakav napredni motor doprinosi smanjenoj potrošnji goriva i nižu razinu buke, a kod uspona omogućava vrhunsku vučnu snagu, čak i kod vuče raznih priključaka. Također, MT 775E, odlikuje se novim dizajnom dvostupanjskog sustava hlađenja, koji osim poboljšanog protoka zraka i hlađenja, svojim kompaktnim izgledom osigurava jednostavni pristup izmjeni i čišćenju, a nova jedinica za hlađenje ima elektronički kontroliran ventilator, čime se smanjuje potrošnja goriva i razina buke motora. Elektronski kontrolirani mjenjač sa 16 brzina prema naprijed i 4 unatrag daje iznimnu fleksibilnost, nudeći nekoliko mogućnosti izmjene, uključujući i dva automatska načina rada mjenjača. Novi paket turbopunjača osigurava izvrstnu reakciju motora i visoki okretni moment kod svih brojeva okretaja motora. Protok hidraulike od 224 l/min dovodi do povećanog protoka ulja i bržeg rada. Višegodišnje terensko istraživanje rezultiralo je masivnim strojem velike vučne snage uz smanjenu potrošnju goriva.

Gusjenice za smanjeno sabijanje

Serija posjeduje i patentirani, jedinstveni Mobil-Track sustav, kojim se htjelo da se stroj u kontaktu s površinom pravilno opterećuje od samog početka, kako bi se osigurale bolje vozne značajke, te učinkovitiji prijenos sile, čime se smanjuje sabijanje tla. Navedeni sustav postavlja nove standarde kod međuosovinskog razmaka na 2438 mm. Challenger uz nevedene promjene ima i inovativni sustav kontrole rada i potpuno novu kabinu s niskom razinom buke, više unutarnjeg prostora od bilo kojeg drugog traktora iz klase – od čak 3.06 m2. Ventilacijski sustav usmjerava zrak kroz 12 strateški postavljenih otvora za maksimalni protok zraka, a sve zajedno čini posebnim ovaj traktor gusjeničar. Navedeni traktor gusjeničar privlačio je veliku pažnju na sajmu i sigurno mu predstoji dobra prodaja.

""

 

CASE IH MAGNUM CVX 380

 

""Case Magnum traktori posjeduju snagu za rad u težim uvjetima, uz istovremeno dobar ekonomski učinak. Proizvođač navodi kako je Magnum dizajniran kako bi omogućio brzi povrat investicije kroz dobru uslugu, robustnim dizajnom za veću pouzdanost, a učinkovitom snagom traktor je spreman na razne zahvate u različitim situacijama, a to je ono što je potrebno svakom poljoprivredniku.

Diesel Saver, Automatic Productivity Management (APM), automatski odabire najučinkovitiju kombinaciju transmisije i broja okretaja motora. Koristeći Multi-Control Armrest i AFS PRO 700 kontrolni centar mogu se jednostavno pratiti i kontrolirati ključne funkcije stroja, a navigacijski sustav poboljšava doživljaj.

Komfor u svim uvjetima

Nije teško boraviti dulje vrijeme u polju, jer je kabina izvedena kako bi omogućila udoban rad svaki dan, što osigurava i sjedište koje je konstruirano tako da smanjuje tresenje, a sve kontrole koje su nadohvat ruke povećavaju doživljaj. Neizbježne okolnosti zahtjevaju i rad noću, a Magnum nudi 360 stupanjsku vidljivost s HID (svjetla visokog intenziteta) svjetlima, koja osiguravju dobru vidljivost noću. Jednostavan, podesivi ovjes stabilizira pokrete naprijed-natrag i pokrete gore-dolje, čime pruža udobniju vožnju na neravnom terenu ili cesti, a sve kako bi se smanjio zamor i povećala produktivnost. Magnum ima split-throttle dizajn koji omogućava odabiranje radne brzine i broj okretaja motora, te automatskim odabiranjem najučinkovitijeg prijenosa ili opterećenja smanjuje potrebu za čestim korištenjem kvačila. Navedena tehnologija dobro će doći i manje iskusnim vozačima traktora, a traktor i manje proklizava na svim terenima, što je dobro za neometan rad u svim uvjetima.

Porast snage motora

Case IH FPT motori izrađeni su za proizvodnju maksimalne snage i izvrsne performanse uz minimalnu potrošnju goriva, te zadovoljavaju europsku normu (Tier 4 Final) emisije štetnih plinova. Magnum ima 8,7 litarski motor, a razvija maksimalnih 435 KS, te bilježi 14 posto porasta snage u uvjetima na polju, te čak 35 posto u transportu. Povećani hidraulički protok i pri nižim okretajima motora osigurava jednostavno priključivanje i zahtjevnijih priključaka. Sustav ulaza i protoka zraka je redizajniran i poboljšan, bolja je cirkulacija zraka, te su se povećala i razdoblja pročišćavanja kod posebno prljavog radnog okruženja, raznih čestica i sl. koje ulaze u filter motora.

""

 

 

SPECIJALIZIRANI TRAKTORI

LAMBORGHINI CV 80

""Vrlo inovativne performanse, zgodan izgled, jednostavnost korištenja i jedinstvena udobnost, čine zanimljivim ovaj neodoljivi specijalizirani traktor, posebno u području vinogradarstva i voćarstva, obzirom da je riječ o malom gusjeničaru iz Same Deutz Fahr grupacije. Za maksimalnu učinkovitost 3-cilindrični motor serije 1000 i maksimalne snage 82 KS, opremljen je SDF sustavom ubrizgavanja i Viostatic ventilatorom. Svaki cilindar pod tlakom od 1400 bara, te visokotlačnom pumpom za ubrizgavanje, osigurava visoko učinkoviti dovod goriva, od strane ECU (Engine Control Unit), kako bi se optimizirale performanse i potrošnja goriva, a samo jednim pritiskom gumba na instrumentnoj ploči može se zabilježiti određeni broj okretaja motora, kako bi se zadržala konstanta rada i u uvjetima opterečenja, što pomaže kontinuiranom i produktivnijem radu.

Dobar kapacitet podizanja

Mehanički prijenos osigurava 12 brzina prema naprijed i osam unatrag, dok stražnja hidraulika s dvostrukom pumpom pruža kapacitet podizanja od 2500 kg, što je svakako zadovoljavajuće obzirom da ovaj traktor teži nešto malo više od 3000 kg. I u najtežim uvjetima rada, sigurnost sustava upravljanja i kočnica osigurana je sustavom uronjenom u ulje. Hidraulički sustav uključuje dva odvojena kruga s dvostrukom pumpom i protokom od 48 i 18 litara u minuti. Na ovaj traktor izvedivo je priključenje raznih priključaka, a otvorenu kabinu moguće je zatvoriti nadogradnjom kabine. Traktor je jednostavan za rukovanje jer su sve tipke na konzoli i ploči nadohvat desnoj ruci, a razina udobnosti sa sjedalom mehaničkog ili zračnog ovjesa zagarantirana, a instrumentna ploča s antireflektirajućim svojstvom dodatni je plus.

 


JOHN DEERE 5100 GF

 

""John Deere 5GF idealan je traktor za gotovo sve poslove u voćnjaku ili vinogradu. John Deere ima PowerTech M 4.5 litreni dizel motor, kojim jamči izdržljivost, a daje konstantnu snagu u rasponu od 500 o/min, dok je maksimalni okretni moment i do 375 Nm. Novim turbo punjačem povećava se okretni moment i snaga motora, koji je pak smješten ispod jednodijelnog poklopca. Traktor je jednostavan za održavanje, a interval izmjene ulja iznosi 500 radnih sati.

Okretan i pregledan

Pruža potrebnu okretnost i preglednost, dok snažno priključno vratilo olakšava zahtjevnije zadatke. Kabina na 5GF traktorima jest nešto uža, ali dovoljno prostorna, ima staklena vrata bez okvira, a prednje otklopivo vjetrobransko staklo omogućava provjetravanje kabine. Traktor 5100 GF opremljen je mjenjačem s dvije ručice i mehaničkim kontrolama koje uključuju SCV-e, kontrole trotočja i priključnog vratila, reverzer, a kao opcije dostupne su elektronske komande za prednji pogon, diferencijal ili trotočje. Mehaničke kontrole trotočja smještene odmah uz sjedalo rukovatelja lako su dostupne, kao i ručice za grupe brzina i brzine. Kontrolne ručice SCV-a (hidraulične utičnice) smještene su na konzoli s desne strane, dok su svi važniji prekidači smješteni na desnom stupu na dohvat ruke i imaju pozadinsko osvjetljenje za jednostavniji rad noću. Otvoreni središnji hidraulični sustav jednostavan je i pruža izvrsne performanse.

 


AEBI TT211 (TERRATRAC)

 

""Ovaj specijalizirani traktor namijenjen je za korištenje na strmim terenima, zanimljivog dizajna, vrhunske tehnologije i moćan. Štedljivi turbo dizel motor koji udovoljava stage 3 B propise o ispušnim plinovima ima Kubota V2607-CRT, 4-cilindrični motor snage 72 KS i izvanredni zakretni moment od 232 Nm kod 1500 okretaja u minuti, povećanog za 24 % u odnosu na raniju seriju, te kapacitet spremnika goriva od 70 l. Ergonomski dizajnirano vozačevo mjesto s mnogo slobodnog prostora, i novim multi funkcionalnim upravljačkim sustavom. Uz klimu, držač za čaše, odjeljkom za dokumente, držačem mobilnog uređaja, doprinose boljoj udobnosti u traktoru.

Jednostavno održavanje

Optimalna dostupnost motora, servisnih točaka i elektronike vozila olakšavaju održavanje mašine. U kabini je smanjena razina vibracija, ispitana OECD sigurnost, vjetrobranska stakla su zakrivljena, a mogućnost otvaranja stražnjeg prozora doprinosi boljem prozračivanju kada se ne želi koristiti klima uređaj. Moderna instumentna ploča s jednostavnim komandama i upravljačkom ručicom su ergonomski oblikovani i dobro sjedaju u ruku vozača. Uz krov s integriranim svjetlom, postoje i stražnje LED lampe koje poboljšavaju vidljivost u svim uvjetima. Zaslon u boji služi jednostavnijem pr aćenju rada motora, ali i ostalih podataka o radu. Traktor s lakoćom može obaviti sve radne zadatke, poput košnje ili uklanjanje snijega, a prošireni međuosovinski razmak osigurava dobru prilagodbu podlozi. Traktor je okretan, teži 1900 kg, a prednji podizni kapacitet hidrauličnog trotočja iznosi 1300 kg, dok stražnjeg trotočja iznosi 1200 kg.

 

 

NEW HOLLAND T3.75F

""New Holland je poznat po dugoj tradiciji proizvodnje specijaliziranih traktora u voćarstvu, a upravo je i T3.75F, dizajniran i proizveden kako bi zadovoljio potrebe voćara, koji traže traktor do 72 KS.

Specijalizirani traktor za voćarstvo

Ovaj traktor može se s lakoćom kretati između redova, služiti prilikom transporta, za kultiviranje, prskanje i dr. Traktor odlikuje FPT (Fiat Power Train) motor s turbinom i intercoolerom nominalne snage 72 KS pri 2300 okretaja/min. Mehanički 3 -cilindrični motori s kojima se osigurava manja potrošnja goriva, udovoljavaju i Tier 3A normi emisije štetnih plinova. Traktor ima 2 ventila po cilindru i turbo usis. Zapremnina traktora iznosi 2930 cm3. Spremnik goriva od 50 litara može se povećati kapacitetom od dodatnih 10 litara, čime se osigurava neprekidan rad dulje vrijeme.

Dobar raspored radnih jedinica

U osnovnoj izvedbi ima 12 brzina za kretanje unatrag i isto toliko prema naprijed. Promjena smjera kretanja vrši se s mehaničkim revezerom koji je smješten s lijeve strane. Radne funkcije pravilno su raspoređene zbog boljeg učinka i jednostavnijeg rada. Stražnje podizne ruke s dva pomoćna podizna cilindra, podiznog kapaciteta do 2277 kg i Lift-O-Matic sistemom dolaze kao dio standardne opreme. Postoje dvije hidraulične pumpe od kojih jedna služi za hidraulični sustav podizanja kapaciteta 52 l, dok druga od 32 l služi za upravljač. Ovaj okretni traktor ima radijus okretanja od 3.4 m što ga čini idealnim u voćarstvu. Nema problema niti kod hidrauličnog sustava i priključnog vratila, gdje su okretaji stražnjeg priključnog vratila 540/540E okretaja/min.

""

 

ANTONIO CARRARO SRH 9800 INFINITY

 

""SRH Infinity 9800 je traktor s kompaktnim dizajnom, artikuliranog okvira.

Potpuno okretno sjedalo

Vozačko mjesto može se okrenuti i u drugom smjeru s ACTIO zglobnim podvožjem i hidrostatskim prijenosom, čini ovj traktor posebno zanimljivim. Infinity verzija pruža inovativni hidrostatski prijenos s kontinuirano varijabilnim prijenosom i nudi tri hidrauličke brzine koje se jednostavno elektronički mogu pomicati pomoću tipki integriranih u joysticku, čime se osigurava konstantna snaga traktora i kod promjena opterećenja. Postoje 2 brzine u rasponu; za rad u polju 0-15km/h, te rad na cesti 0-40 km/h. Elektrohidraulični mjenjač ima kontrole za maksimalnu jednostavnost rada.

Maksimalna učinkovitost

Transmisija jedinstvenim Rev-Guide System za vožnju unatrag, osigurava Antonio Carraro traktoru rukovanje priključcima širokog raspona, čime osigurava maksimalnu učinkovitost i jednostavan rad i u skučenijim prostorima, na strminama, te u međuredovima, bilo vinogradima ili voćnjacima. ECO sustav elektroničkog nadzora brzine ugrađen je kako bi se smanjila potrošnja goriva. Nakon što traktor dosegne maksimalnu brzinu od 40 km/h, sustav automatski smanjuje broj okretaja motora za 20 posto. SRH 9800 Infinity je opremljen i ESC sustavom brzog upravljanja kojim se kardansko vratilo i brzina vožnje podešavaju neovisno jedno od drugoga, čime se osigurava optimalni i konstantni rad. SRH 9800 idealan je za korištenje gdje god su potrebne preciznost, kompaktnost i pokretljivost.

""

 
Prethodni članakSajmovi, izložbe, dani, festivali…u studenom
Sljedeći članakFungicid IMAZALIL- pojašnjenje za potrošače
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362