Potječu iz svijeta toplih prašuma i orhidejama nazivamo sve biljne vrste koje spadaju u porodicu Orhidaceae. Orhideje spadaju u vrlo prilagodljive biljne vrste – rastu na granama najvišeg drveća, a može ih se naći i u močvarama, tundrama, prašumama…

U prirodi postoje tisuće vrsta orhideja, koje uspijevaju u raznim uvjetima od tundra do tropa.
Orhideje koje danas možemo naći na tržištu relativno se jednostavno uzgajaju i mogu se nabaviti u cvjećarnama ili vrtnim centrima.

Mjesto uzgoja

Prije svega odlučite gdje želite držati orhideje. Za uzgoj odaberite mjesto s dosta svjetla, ne cjelodnevno sunce ni samo sjenovito mjesto. Izravno sunce orhideje ne podnose. Jednostavni savjet može biti – tijekom ljeta uzgoj na istočnom prozoru, a zimi na južnom. Tijekom višegodišnjeg uzgoja, sami ćete otkriti koje im mjesto u vašem stanu najviše odgovara.

Temperatura

Mada nam se čini da su orhideje jako zahtjevne u odnosu na temperaturu zraka, to ipak nije tako. Tijekom zime, temperatura u prostoriji gdje su orhideje ne bi smjela pasti ispod 10 °C, a najpovoljnija bi se kretala između 12 i 15 °C. To ne znači da orhideje neće lijepo uspijevati i na 20 °C. Ipak treba voditi računa što je viša temperatura, vlaga zraka mora biti viša. Kao dobru orijentaciju možete uzeti slične biljke po zahtjevima prema temperaturi, a to su Afrička ljubica, begonije, geranijum i paprati. Osim toga, ne zaboravite da kada su hladne zime s temperaturama ispod nule, trebali biste orhideje ukloniti s prozorske daske, jer će tijekom noći temperatura uz prozor biti nekoliko stupnjeva niža. Staklo će biti jako hladno, pa listovi koji se možda naslanjaju na njega, mogu stradati od hladnoće.

Vlaga

Orhideje vole vlagu u zraku. Kako bi im to osigurali koristimo se vlažnim podlogama. U cilju osiguranja vlage, orhideje se mogu postaviti na plitki (oko 3 cm), veći podložak. Dobro je imati nekoliko orhideja, jer će tako biti lakše zadržati vlagu u zoni listova. Na podložak stavite malo čistoga pijeska i povrh toga ukrasni šljunak. Kako cvjetni lončići ne bi utonuli u šljunak, postavite ih na okrenuti podložak za cvijeće. Tako će biti iznad šljunka. Na šljunak nalijte mekanu (prokuhanu) vodu koja će se polako isparavati i vlažiti zrak oko biljaka.
Dobro je i često prskanje biljaka prokuhanom mlakom vodom.

Orhideje se zalijevaju ovisno o uvjetima uzgoja – vlazi u zraku i temperaturi zraka. Uglavnom je to jednom tjedno. U staklenicima gdje se orhideje na veliko uzgajaju, cvjetni lončići stoje na parapetima (stolovima) koji imaju na gornjoj strani “kadice” oko 3 cm duboke. Tako se cvijeće lako prska odstajalom vodom, višak vode se ocijedi u kadice odakle se ispari ili bude upijen putem korijena.
Kod kuće možete jednom tjedno (pogotovo ako imate centralno grijanje – suhi zrak) cvjetne lončiće staviti u kadicu s vodom i ostaviti oko sat vremena da biljka upije potrebnu količinu. Uz to prskalicom dobro isprskajte listove. Kada se biljka iza takve kupelji ocijedi, stavite ju natrag na mjesto gdje je stajala.

Ako imate jako suhi zrak u sobi, tada će biti potrebno i češće zalijevanje i s gornje strane, no tada ne zaboravite da oko sat vremena nakon zalijevanja odlijete višak vode iz podloška.
Većina orhideja, njihovo korijenje, prilagođeno je nepovoljnim uvjetima, ali previše vlage – stajanje u vodi, podnosit će samo za dan ili dva.
Vrijeme kada zalijevati orhideje može se odrediti tako da prstima probate ispod površine i vidite je li supstrat suhi u dubini ili samo na površini.

Prihrana

U cvjećarnama i vrtnim centrima možete kupiti tekuće hranjivo, koje ćete dodati vodi za zalijevanje. Prihranjuju se jednom mjesečno. Nikako ne dodavajte veću količinu hranjiva nego što je propisano, radije dodajte manje. Ne zaboravite da je najčešći uzrok propadanja orhideja, previše hranjiva i vode.

Svježi zrak

Iako orhideje vole vlagu u zraku, to ne znači da ne vole svježi zrak i laganu cirkulaciju zraka. Obratite pažnju na klima uređaj čiji zrak može biti prehladan, pogotovo ako je cvjetni lončić postavljen tako da (hladni ili pretopli) direktno struji prema biljci. Isto tako sklonite biljku s propuha.

Što nakon cvatnje

Kako biste pospješili novi rast i buduću cvatnju, kada orhideje ocvatu, cvjetne se stabljike režu (prikraćuju) i to tako da ostavite 2 pupa na njoj, a drugo odrežete. Ukoliko se radi o orhideji Phelanopsis sp., obratite pažnju prije reza starog izboja. Moguće je da se pojavi sekundarni izboj. U tom slučaju reže se iznad budućeg novog izboja.

Orhideje za hobiste

Pitanje i dilema ljubitelja orhideja, bit će oko toga koju vrstu je najbolje odabrati za uzgoj u kući. Za one koji se žele okušati u uzgoju orhideja, prvenstveno se može preporučiti hibride Phalaenpsis, Paphiopedilum, Dendrobium, Oncidium Vanda ili Epidendrum. Phalaenopsis – te su orhideje odličan izbor za početnike. One će vas usrećiti obilnom cvatnjom, pa se tako može dogoditi da na jednoj stabljici imate i do 15 cvjetova. Cvjetovi mogu ostati lijepi i svježi 6 tjedana pa i duže. Često puta, iza reza nakon cvatnje, može se razviti sekundarni izboj na starom izboju. Tako se može produžiti sezona cvatnje.