Ukratko, puno novih natječaja i prilika za financiranje kvalitetnih i potrebnih projekata u 2018. godini, puno posla za sve nas u sustavu provedbe Programa ruralnog razvoja RH, ali s ciljem razvoja i zadržavanja ljudi u ruralnim područjima. Za mjere iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. u 2018. godini planiramo raspisati ukupno 30 natječaja, za što je osigurano 3,75 milijardi kuna potpore, izjavila je Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Nedavno je na stranicama Agencije za plaćanja u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede objavljen Indikativni plan objave natječaja u 2018. godini (Tablica 1.) Za nedavno objavljen i dugo očekivani natječaj za operaciju 6.2.1. – Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti, vlada veliki interes javnosti te se očekuje velik broj prijava. U pripremi je i natječaj za tip operacije 4.1.1. – Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava namijenjen ratarima.

Je li ostvaren plan iz 2017. godine?

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju početkom svibnja 2017.g. objavili su plan i najavili otvaranje pedeset natječaja iz čak jedanaest mjera Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. Naravno da taj ambiciozan plan nije ostvaren, ali kad se podvukla crta, 2017. godina donijela je 43 postupka dodjele sredstava, a korisnicima je izdano ukupno 2640 odluka i ugovora u vrijednosti potpore od 3,2 milijarde kuna. Zaista je među brojnim dobrim projektima teško posebno nekoga izdvojiti, ali na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja mogu se naći brojni pozitivni primjeri ulaganja u ruralnim krajevima kao što je primjerice popis korisnika kojima je odobrena potpora u okviru Mjere 4- Ulaganja u fizičku imovinu: http://www.apprrr.hr/izdaneodluke-za-mjeru-4-1621.aspx

Predviđanja za 2018. godinu

""Za mjere iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. u 2018. godini planiraju raspisati ukupno 30 natječaja, za što je osigurano 3,75 milijardi kuna potpore. Raspisat će natječaje za do sada najatraktivnije mjere, poput mjere 4. – Ulaganja u fizičku imovinu u veljači, koja se odnosi na biljnu proizvodnju (tip operacije 4.1.1.), dok se u ožujku očekuje natječaj namijenjen povećanju dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima (tip operacije 4.2.1.). Također, objavljen je dugoiščekivani natječaj za mjeru 6, operaciju 6.2.1. – Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti koja je posebno zanimljiva poljoprivrednicima. U 2018. godini po prvi put se planira raspisati natječaj za operaciju 6.4.1. – Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima. Istaknula bih i mjeru 7. – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima namijenjenu za korisnike iz jedinica lokalne samouprave, posebice jer je za travanj planirano raspisivanje natječaja za provedbu operacije 7.4.1. – Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu koja se pokazala vrlo interesantnom i potrebnom, kaže ravnateljica Copić. Nastavit će se i raspisivanje natječaja za potpore iz mjere 5 – Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti kao i za mjeru 17 – Upravljanje rizicima, uz puno bolje uvjete za osiguranje poljoprivredne proizvodnje. Značajan napredak u proteklom razdoblju vidljiv je i u mjeri 19 – Potpora za lokalni razvoj u sklopu inicijative LEADER (CLLD – lokalni razvoj pod vodstvom zajednice). U 2018. godini natječaje će objaviti i LAG-ovi (lokalne akcijske grupe), u skladu sa svojim lokalnim razvojnim strategijama, po kriterijima odabira koji su specifični upravo za područje na kojem se nalaze, a prvi natječaji koje će LAG-ovi raspisati usmjereni su razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava (operacija 6.3.1.).

Uvijek može bolje

Na pitanje koliko su zadovoljni iskorištenjem sredstava u 2017. godini ravnateljica Copić odgovara: Zadovoljni smo sa značajnim napretkom u provedbi Programa ruralnog razvoja u prošloj godini, iako naravno uvijek može i mora bolje. S obzirom na zatečeno stanje i brojne neobrađene natječaje iz 2015. i 2016. godine, moram istaknuti da smo u 2017. godini uspjeli obraditi sve zaostatke koje smo zatekli i kao i većinu natječaja objavljenih u 2017. godini. To je rezultiralo brojnim isplatama te smo samo u 2017. godini isplatili oko 70% svih do sada isplaćenih sredstava za investicijske mjere ruralnog razvoja. Osim toga kontinuirano smo radili, i još uvijek radimo, na izmjenama pravilnika i procedura, te unaprjeđenju samog sustava podnošenja i obrade zahtjeva, raspisujemo nove natječaje po jednostavnijim i bržim pravilima. Sada je natječaj moguće, ovisno naravno o broju prijava, obraditi u manje od dva mjeseca i naši korisnici tako mogu brže i jednostavnije doći do potpora za svoje projekte. Posebno bih istaknula i pohvalila angažman te vrijedan rad mojih kolega u Agenciji, ali i puno spremnije i informiranije korisnike, što je svakako rezultat brojnih provedenih edukacija i radionica diljem Hrvatske na temu mjera ruralnog razvoja. Veselim se 2018. godini u kojoj očekujem još bolje rezultate i kvalitetne projekte.

""

Prethodni članakKoji su uvjeti za uzgoj kestena?
Sljedeći članakBudućnost hrane i poljoprivrede
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.