Ukratko, puno novih natječaja i prilika za financiranje kvalitetnih i potrebnih projekata u 2018. godini, puno posla za sve nas u sustavu provedbe Programa ruralnog razvoja RH, ali s ciljem razvoja i zadržavanja ljudi u ruralnim područjima. Za mjere iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. u 2018. godini planiramo raspisati ukupno 30 natječaja, za što je osigurano 3,75 milijardi kuna potpore, izjavila je Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Nedavno je na stranicama Agencije za plaćanja u dogovoru s Ministarstvom poljoprivrede objavljen Indikativni plan objave natječaja u 2018. godini (Tablica 1.) Za nedavno objavljen i dugo očekivani natječaj za operaciju 6.2.1. – Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti, vlada veliki interes javnosti te se očekuje velik broj prijava. U pripremi je i natječaj za tip operacije 4.1.1. – Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava namijenjen ratarima.

Je li ostvaren plan iz 2017. godine?

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju početkom svibnja 2017.g. objavili su plan i najavili otvaranje pedeset natječaja iz čak jedanaest mjera Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. Naravno da taj ambiciozan plan nije ostvaren, ali kad se podvukla crta, 2017. godina donijela je 43 postupka dodjele sredstava, a korisnicima je izdano ukupno 2640 odluka i ugovora u vrijednosti potpore od 3,2 milijarde kuna. Zaista je među brojnim dobrim projektima teško posebno nekoga izdvojiti, ali na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja mogu se naći brojni pozitivni primjeri ulaganja u ruralnim krajevima kao što je primjerice popis korisnika kojima je odobrena potpora u okviru Mjere 4- Ulaganja u fizičku imovinu: http://www.apprrr.hr/izdaneodluke-za-mjeru-4-1621.aspx

Predviđanja za 2018. godinu

""Za mjere iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. u 2018. godini planiraju raspisati ukupno 30 natječaja, za što je osigurano 3,75 milijardi kuna potpore. Raspisat će natječaje za do sada najatraktivnije mjere, poput mjere 4. – Ulaganja u fizičku imovinu u veljači, koja se odnosi na biljnu proizvodnju (tip operacije 4.1.1.), dok se u ožujku očekuje natječaj namijenjen povećanju dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima (tip operacije 4.2.1.). Također, objavljen je dugoiščekivani natječaj za mjeru 6, operaciju 6.2.1. – Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti koja je posebno zanimljiva poljoprivrednicima. U 2018. godini po prvi put se planira raspisati natječaj za operaciju 6.4.1. – Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima. Istaknula bih i mjeru 7. – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima namijenjenu za korisnike iz jedinica lokalne samouprave, posebice jer je za travanj planirano raspisivanje natječaja za provedbu operacije 7.4.1. – Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu koja se pokazala vrlo interesantnom i potrebnom, kaže ravnateljica Copić. Nastavit će se i raspisivanje natječaja za potpore iz mjere 5 – Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti kao i za mjeru 17 – Upravljanje rizicima, uz puno bolje uvjete za osiguranje poljoprivredne proizvodnje. Značajan napredak u proteklom razdoblju vidljiv je i u mjeri 19 – Potpora za lokalni razvoj u sklopu inicijative LEADER (CLLD – lokalni razvoj pod vodstvom zajednice). U 2018. godini natječaje će objaviti i LAG-ovi (lokalne akcijske grupe), u skladu sa svojim lokalnim razvojnim strategijama, po kriterijima odabira koji su specifični upravo za područje na kojem se nalaze, a prvi natječaji koje će LAG-ovi raspisati usmjereni su razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava (operacija 6.3.1.).

Uvijek može bolje

Na pitanje koliko su zadovoljni iskorištenjem sredstava u 2017. godini ravnateljica Copić odgovara: Zadovoljni smo sa značajnim napretkom u provedbi Programa ruralnog razvoja u prošloj godini, iako naravno uvijek može i mora bolje. S obzirom na zatečeno stanje i brojne neobrađene natječaje iz 2015. i 2016. godine, moram istaknuti da smo u 2017. godini uspjeli obraditi sve zaostatke koje smo zatekli i kao i većinu natječaja objavljenih u 2017. godini. To je rezultiralo brojnim isplatama te smo samo u 2017. godini isplatili oko 70% svih do sada isplaćenih sredstava za investicijske mjere ruralnog razvoja. Osim toga kontinuirano smo radili, i još uvijek radimo, na izmjenama pravilnika i procedura, te unaprjeđenju samog sustava podnošenja i obrade zahtjeva, raspisujemo nove natječaje po jednostavnijim i bržim pravilima. Sada je natječaj moguće, ovisno naravno o broju prijava, obraditi u manje od dva mjeseca i naši korisnici tako mogu brže i jednostavnije doći do potpora za svoje projekte. Posebno bih istaknula i pohvalila angažman te vrijedan rad mojih kolega u Agenciji, ali i puno spremnije i informiranije korisnike, što je svakako rezultat brojnih provedenih edukacija i radionica diljem Hrvatske na temu mjera ruralnog razvoja. Veselim se 2018. godini u kojoj očekujem još bolje rezultate i kvalitetne projekte.

""

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKoji su uvjeti za uzgoj kestena?
Sljedeći članakBudućnost hrane i poljoprivrede
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.