Kroz četiri edukativne radionice koje su organizirane prošle i ove godine članovi braniteljske udruge pokušavaju se osposobiti za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Time si, kažu, mogu poboljšati materijalni status. Mogu si proizvesti hrane za svoje obitelji. To bi im mogla biti i svojevrsna radna terapija.

Dvadesetak članova Udruge hrvatskih branitelja liječenih od postraumatskog stresnog poremećaja grada Zagreba posjetili su nedavno područje općina Stara Gradiška, Okučani i Dragalić u zapadnoj Slavoniji. Tom prigodom obišli su i nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava: nasade lijeske i oraha OPG-a „Agroplod“ u Mašićkoj Šagovini; voćnjak sa starim sortama voća i pčelinjak OPG-a Voće Hudolin iz Dragalića; nasade oraha OPG Stipe Stojanovića u Donjim Bogićevcima; pašnjake OPG Dragutina Marjanovića i Renate Čović iz Pivara koji uzgajaju krave, konje, ovce i crne slavonske svinje.

 Pokretanje poljoprivrednih proizvodnji

Tajnik zagrebačke Udruge Željko Drašković istaknuo je da je taj obilazak drugi dio edukativnih radionica za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji koje je Udruga organizirala prošle i ove godine: Pčelarstvo, Sadnja ljekovitog i aromatičnog bilja, Ovčarstvo i kozarstvo i Podizanje nasada voća.

U sklopu tog projekta jedan od ciljeva je upoznati branitelje kako kroz pokretanje nekih manjih poljoprivrednih proizvodnji mogu za svoje obitelji osigurati dio dodatnih prihoda. Zbog toga su po drugi put posjetili ovaj dio zapadne Slavonije. Došli su kako bi u razgovoru sa vlasnicima OPG-a više doznali o njihovim proizvodnjama.

Neki među našim članovima već se pomalo bave proizvodnjama kao hobisti; međutim žele i više od toga – ostvariti sebi određenu dobit kroz pokretanje privatnog posla u ovom slučaju kroz neki oblik  poljoprivredne proizvodnje. Zanima nas da se na licu mjesta uvjerimo kako djeluju i kako žive obiteljska pooljoprivredna gospodarstva; također i da doznamo s kojim se problemima susreću u svom radu, kaže tajnik udruge Željko Drašković.

Osim ostvarenja dodatnog prihoda, kroz pokretanje poljoprivredne proizvodnje branitelji mogu proizvesti i nešto hrane za svoje obitelji. Iako je bitno da su aktivnosti bavljenja poljoprivredom i svojevrsna radna terapija.

U provedbi projekata edukativnih radioncima pomažu im savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede i drugi stručnjaci.

Posjetili smo obiteljska gospodarstava koji se bave raznim oblikom poljoprivrednih proizvodnje; kao što su uzgoj lješnjaka, oraha, starih sorti voća, pčelarstvo, kozarstvo, ovčarstvo; uglavnom proizvodnje koje za nas mogu biti interesantne i u kojima bi se naši članovi mogli naći. Kroz ovaj vid pokušamo našim članovima ukazati mogućnosti čime se baviti, kako ostvarili neku dobit za sebe. Također i kroz sav taj rad i kako se liječiti od tog nesretnog PTSP-a, kaže tajnik Drašković.

  Novi ciljevi i volja za životom

Zagrebačka Udruga okuplja više od 1360 hrvatskih branitelja i vrlo je aktivna. O tome svjedoči i podatak da su u zadnje dvije godine ostvarili dva velika europska projekta: „Zajedno za branitelje“ koji je bio namijenjen ciljanoj ranjivoj skupini branitelja slabijeg imovinskog stanja. Drugi europski projekt bio je program „Zaželi“, zapošljavanje ranjive skupine žena koje više nisu na tržištu rada.

 class=
Branitelji u obilasku poljoprivrednog gospodarstva

Radimo i projekte na osposobljavanju naših članova na razini grada Zagreba i Zagrebačke županije, poput ovih edukativnih radionica na osposobljavanje naših članova za neke poljoprivredne djelatnosti kojima bi naši branitelji mogli uz svoje mirovine i svoje invalidnosti poboljšati materijalni status svojih obitelji, primjerice kroz uzgoj ljekovitog bilja, voćarstvo, pčelarstvo, kozarstvo …

Naši branitelji sretni su i zadovoljni što to mogu pogledati na terenu. Ovakav rad od kojeg ima i koristi ima smisla. Pobuđuje kod naših članova neke nove motive, ciljeve i volju za životom. Važno je pokrenuti u sebi ono što je na neki način zatomljeno uslijed bolesti, medikamenata, terapija i svih drugih nedaća koje nas okružuju, kaže Ivan Tolić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja liječenih od postraumatskog stresnog poremećaja grada Zagreba.

Naši sugovornici ističu da na raznim projektima njihova Udruga radi već 25 godina. Imaju pomoć Grada Zagreba, Zagrebačke županije i države koji su prepoznali njihov rad.