Cvrčak faraonska cikada (Magicicada septendecim) neobični je kukac i periodični štetnik koji se pojavljuje u nezamislivo velikom broju. Crne je boje, ima crveno-narančaste oči i prozirna krila s narančastim žilama. Može narasti do 4 cm. Živi samo u SAD-u (pretežito na istoku kontinenta). Kukac većinu svog života provede u tlu gdje se hrani korijenjem listopadnog drveća. Ovaj cvrčak je specifičan jer im životni ciklus traje 17 godina i većinski dio provode u tlu.

Cvrčak u tlu prolazi nekoliko razvojnih stadija. Sedamnaestu godinu na proljeće (točnije u svibnju) nimfe izlaze van u ogromnim leglima. Nimfe odlaze na listopadno drveće i tamo se odvija zadnja preobrazba nakon čega izlazi odrasla jedinka cvrčka. Četiri, pet dana kasnije mužjaci počinju sa svojim pjevom i lete sve dok ne pronađu svoju partnericu. Samo mužjaci pjevaju tj. oni proizvode zvuk trenjem udova, kako bi privukli partnericu. Njihov „zbor“ može biti izuzetno glasan (do čak 100 decibela) i zbog toga se smatraju molestantima. Ova vrsta ima specijalnu pjesmu koja im služi kao alarm od neprijatelja i kada jedan cvrčak proizvede taj zvuk ostali mu se pridružuju. Proizvode čak tri različita zvuka koja im služe kao poziv na udvaranje. Nakon kopulacije, ženke odlažu jaja na grančice drveća pri čemu rade štete jer zarezuju grančice i sišu ih. Jedna ženka može izleći do 500 jajašca i poslije toga padne na tlo i umre. Mužjaci i ženke umiru do početka srpnja pri čemu njihova tijela obogaćuju tlo važnim nutrijentima. Kad se nove jedinke izlegu, zakopavaju se u tlu do čak 3 metra dubine,  gdje provode sljedećih 17 godina.

 Izlazak u velikim leglima obrambena je taktika od predatora. Nije rijetko da se jedna skupina nimfa pojavi godinu dana prije ili kasnije od ostatka jata. Uočeno je da su ptice kao glavni predatori cvrčka, prisutne u malom broju kad je populacija cvrčaka na vrhuncu. Nagađa se da je razlog tome alarmni pjev ogromnog broja cvrčaka koji djeluje repelentno na ptice.

Ova vrsta nije ekonomski značajan štetnik jer se pojavljuje svakih 17 godina pa je lako prognozirati njihovu pojavu. Štete rade na drveću ponajviše prilikom odlaganju jaja na mladim grančicama gdje može doći do njihovog sušenje i pucanja.

 class=
Zadnja preobrazba nimfe u odraslu jedinku (izvor: https://blog.biodiversitylibrary.org/)
 class=
Odrasla jedinka (Izvor:http://www.americaninsects.net/)