U kućnom vrtu svakako je poželjno imati klijalište – zaštićeni prostor u kojem uzgajamo presadnice biljaka, povrća, ukrasnog i začinskog bilja. Sjetvu možemo obaviti mjesec dana ranije, klijalište može poslužiti za kaljenje rasada, u njemu možemo ukorjenjavati reznice, uzgajati presadnice jesenskog povrća, a čak i zimi u njemu uzgajati salatu.

Klijalište treba postaviti na osunčanom mjestu, idealno okrenuto k jugu i zaštićeno od vjetra. Postoji nekoliko tipova klijališta: jednostrana (obična) i dvostrana (nizozemski tip). Ovisno o klimatskim prilikama, klijalište može biti ukopano (rusko) ili nadzemno (pariško), podignuto na površini tla. Postoje i kombinacije poput jednostranih ukopanih, jednostranih nadzemnih, dvostranih nadzemnih i dvostranih ukopanih. Nadzemno klijalište lakše je napraviti, lakše je raditi s njima jer ih je po potrebi moguće prenositi, međutim, za zagrijavanje trebaju veću količinu stajnaka. Ukopano klijalište povoljnije je za područje s jačim zimama ili za zimsko razdoblje. Dubina ukopanog klijališta je oko 60 cm za zimsko razdoblje, za proljetni 40 cm. Rov klijališta iskopa se tako da su stranice koso postavljene kako bi se spriječilo odronjavanje tla. Stranice rova mogu se obložiti daskama, opekom ili drugim materijalom. Za zagrijavanje klijališta najčešće se koristi stajnjak, no može se koristiti lišće ili slama. Najveću toplinu stvara konjski, zatim ovčji i na kraju goveđi stajnjak. Stajsko gnojivo miješa se sa slamom ili piljevinom u omjeru 1:1. Ova mješavina sporo se razlaže i dugo zagrijava klijalište. Ako je stajnjak suh i hladan, dovoljno ga je aktivirati tako da se zalije toplom vodom. Dobro pripremljen i ugažen stajnjak debljine 50 cm grijati će klijalište oko dva mjeseca. Klijalište se u početku zagrije na 45 do 70°C, a zatim se postupno hladi. Sjetva se obavlja kad je temperatura optimalna za biljke koje sijemo.

Jednostavna izrada

Izrada klijališta je jednostavna i prilično jeftina. Veličinu prilagodite vlastitim potrebama. Na mjesto gdje podižemo klijalište prvo postavimo drenažni sloj (šljunak ili granje) u tankom sloju. Na drenažu dolazi sloj stajnjaka i slame (piljevine) koji se pripremi desetak dana prije izgradnje. Sloj stajnjaka mora biti barem pola metra duži i širi od klijališta kako bi se ono što bolje zagrijalo. Stajnjak pospemo tankim slojem vapna kako bi se smanjila kiselost i spriječio rast gljiva. Aktiviranjem negašenog vapna oslobađa se toplina koja će aktivirati mikoorganizme pa će zagrijavanje biti bolje. Na ovako pripremljen temelj klijališta postavlja se okvir od dasaka, opeke, pa čak i bala slame. Najčešće se okvir izrađuje od dasaka širine 20 do 35 cm i debljine 3 do 4 cm. Sjeverna strana mora biti 5 do 10 cm viša od južne. Ovaj nagib omogućuje da se krov klijališta postavi koso kako bi se slijevala kiša i kako bi osunčanost unutrašnjosti bila bolja. Nakon postavljanja okvira klijalište se puni supstratom za sjetvu. Klijalište se pokriva okvirom od drveta i plastične folije ili polikarbonatne ploče, a mogu poslužiti i stari prozori. Ako se očekuju hladne noći i jutra, dobro je klijalište prekriti plastičnom ili letrasil folijom. Vrlo je važno provjetravanje klijališta za toplih dana. Za dobro provjetravanje dovoljno je podignuti krov ili okvir.

Klijalište za svaki vrt

Naše klijalište sastoji se od sanduka s poklopcem presvučenim plastičnom folijom. Poklopac je konstrukcija spojena trnovima i na uglovima učvršćena s četiri prozorska i šest običnih kutnika. Na svakom od četiri donja dijela okvira treba napraviti žlijeb dubok 15 mm i širok 10 mm, koji će ići oko cijelog klijališta. Žlijeb se može izglodati ili izraditi kružnom pilom i dlijetom. Zatim se plastična folija napne i pomoću letava ukliješti u žlijeb. Ove se letve mogu u svako doba izvaditi, tako da se folija može prema potrebi zamijeniti. Daske donjeg dijela pričvrstit ćemo u kutovima sa po tri vijka s upuštenom glavom na našiljene potporne stupce. Sanduk se postavlja na jedan red opeke, a četiri potporna stupca zabiju se u zemlju.

""

Poklopac
Letve 35 x 35 mm
5 dijelova za okvir 180 cm
4 dijela za okvir 114 cm
3 dijela za okvir 13 cm
2 dijela za okvir
Letve 20 x 10 cm
2 ukliještene letve 181 cm
2 ukliještene letve 117 cm

Sanduk
Letve 35 x 35 mm
4 potpornja 45 cm
Daske 145 x 20 mm
2 prednja / stražnja dijela 178 cm
2 bočna dijela 115 cm
Letve 30 x 15 mm

Ostalo
4 prozorska kutnika
6 kutnika 10 x 10 cm
2 šarke 5 cm
Folija za pokrivanje 200 x 150 cm
2 šipke za trnove 10 mm; 1 ručka
26 vapneno-pješčanih opeka

Prethodni članakKako trebam izdavati račun?
Sljedeći članakGrožđe za pjenušava vina
Avatar
Darko Kantoci, dipl. ing. agr. 1990. godine diplomirao je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski). Već je dugi niz godina vanjski suradnik Gospodarskog i Mljekarskog lista. Darko Kantoci, dipl. ing. agronomije (Zagreb, 1964.) nakon srednje škole diplomirao je 1990. na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, odjel vinogradarsko, vrtlarsko, voćarski (VVV). Autor se tijekom studija i poslije bavio projektiranjem i uređenjem privatih okućnica i zelenih površina. Već niz godina aktivan je vanjski suradnik Gospodarskog lista i Mljekarskog lista, u kojima se pojavljuje kao autor stručnih i popularnih članaka.