""

Kukci koji svojom brojnošću dominiraju na Zemlji nisu baš svima omiljeni. Većina ljudi ih smatra samo štetnicima poljoprivrednih kultura, smetnjom u kući te često izazivaju strah i gađenje. Ali, nisu svi kukci štetni. Upravo zbog toga važno je razlikovati štetne i korisne kukce u poljoprivredi.

Koji su korisni kukci u poljoprivredi

Najčešće se za suzbijanje štetnih kukaca primjenjuju insekticidi koji mogu štetno djelovati i na one kukce koji su nam korisni. Svaka vrsta kukaca ima i po nekoliko svojih prirodnih neprijatelja koji u prirodi održavaju ravnotežu i ne dopuštaju da se štetnici biljnih vrsta prenamnože. Iz toga su razloga vrlo važni poljoprivrednim proizvođačima. Prirodni neprijatelji namjerno se unose u voćnjake i zaštićene prostore. Najpoznatiji prirodni neprijatelji koje često susrećemo su božje ovčice ili bubamare. One se hrane lisnim ušima, grinjama i štitastim ušima. Vrlo važan prirodni neprijatelj je i zlatooka. Tripse, lisne uši, gusjenice, jaja različitih kukaca, štitaste moljce i dr. napadaju razne vrste grabežljivih stjenica. Osim gore nabrojanih, u prirodne neprijatelje ubrajamo brojne vrste trčaka, osolikih muha i parazitske osice.

Ostale uloge kukaca u poljoprivredi

Osim važne uloge u suzbijanju štetnika, mnogi kukci su u poljoprivredi korisni tako što pomažu raspadanju biljnog materijala, poboljšavaju tlo i oprašuju usjeve. Jedni od najvažnijih oprašivača su bumbari. Oprašivanje je i najbitnija uloga pčele medarice i višestruko premašuje koristi od proizvodnje meda, propolisa, peluda, matične mliječi, voska i otrova. U korisnu faunu ubrajaju se i vrste koje djeluju pozitivno na tlo, povećavajući njegovu plodnost i regulirajući vodozračne odnose tla. Za održavanje plodnosti tla uglavnom su korisni kukci koji žive u prizemnom sloju tla i plitko ispod površine. U tu grupu svrstavamo skokunce, trčke i kusokrilce. Važno je naglasiti da su kod nas brojni prirodni neprijatelji već prisutni na poljoprivrednim površinama pa ih mi samo moramo očuvati kako bismo imali njihovu pomoć u suzbijanju onih kukaca koji često mogu nanijeti zastrašujuće štete.

 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje