Osim prevrtljivog vremena te privremenog prometnog kolapsa uzrokovanog nanosima snijega, koji su odvojili Dalmaciju od ostatka Hrvatske, početak ožujka obilježen je i 49. međunarodnim simpozijem „Aktualni zadatci poljoprivredne tehnike“, održanim u Opatiji, u hotelu Palace Bellevue.

U četiri dana simpozija, sudionici ovog okupljanja, započetog prije skoro pedeset godina, iz Hrvatske i deset europskih zemalja imali su prilike razmijeniti iskustva i saznanja vrijedno prikupljanih od prošlog simpozija, koji je bio održan još prije dvije godine neposredno prije „velikog zaključavanja“ zbog pandemijskih problema.

Sveprisutni agro – roboti

Na poziv predsjedavajućeg simpozija, prof. dr. Igora Kovačeva s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prigodne pozdravne riječi na otvaranju simpozija okupljenim znanstvenicima i stručnjacima na polju poljoprivredne mehanizacije uputili su predstavnici glavnih organizatora skupa, prof. dr. sc. Sandra Voća, prodekanicaAgronomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Bojan Stipešević s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i prof. dr. Andreas Gronauer sa Sveučilišta za poljoprivredu Beč Austrija, BOKU, Vienna, nakon čega je prof. dr. Kovačev, kao tajnik Hrvatske udruge za poljoprivrednu tehniku, otvorio simpozij najavljujući blok pozvanih predavanja.

U trenutno stanje „o-ROBOT-vljenosti“ poljoprivrede slušatelje je uvelo predavanje dr. Vladimira Pejakovića s bečkog sveučilišta, koji je vrlo detaljno dao pregled svih trenutno tržišno pristupačnih agro-robota, od „sveprisutnih“ robota-muzilica, pa do svih ostalih, kao što su dronovi za zračni nadzor stanja pokrivenosti tla i razvoja usjeva, aplikacije sredstava za zaštitu bilja iz zraka i s tla, traktora bez vozača, robo-kosilica/pljevilica, sijaćica/sadilica, automatiziranih skupljača/berača voća i povrća i još mnoštva drugih, no, kojima je, za sada, cijena još uvijek previsoka.

Zaštitom okoliša kroz preciznu primjenu, testiranje ispravnosti, trenutno praćenje mlaza i prilagođavanje rada svake mlaznice posebno putem novih automatiziranih uređaja na osnovu primjene pulsnog svjetla prikazala je grupa autora iz Italije, s vrlo zanimljivim podatcima o smanjenju neželjenog „drifta“ putem obrade povratnih informacija optičkih senzora u stvarnom vremenu, što bi u dogledno vrijeme mogao postati i novi obavezni dio poljoprivrednih prskalica.

Sigurnost samog vozača, ali i „bespilotnih“ traktora, ovisi o ispitivanju težišta samog stroja i svim potrebnim senzorima koji bi spriječili prevrtanje samog agregata prije nego što do njega i dođe, koje je okupljenima prezentirao prof. Giovani Carabin, iz Bolzana u Italiji, gdje se u laboratoriju na nagibnoj platformi strojevi „tjeraju do ruba“ prevrnuća, a na prikupljenim podatcima zasnivaju se buduće serije traktora.

Bio – energija

Grupa predavača iz Litve prezentirala je nekoliko radova o načinima združene sjetve kukuruza, konoplje i boba u svrhu dobivanja kako boljeg prinosa, tako i bioenergetske sirovine posebnim načinima proizvodnje peleta iz nabrojanih usjeva, time prikazujući kako se litvanski agrar nosi sa zahtjevima „ozeljenjivanja“ zajedničke EU poljoprivrede, te naposljetku važne funkcije zamjene uvoznih fosilnih energenata bio-energentima, u smislu neovisnosti od ucjenjivačkih politika globalnih opskrbljivača.

Nakon ovih preliminarnih predavanja, sljedeća dva dana bilo je ukupno još 46 radova u četiri sekcije, a u kojima se kao „zajednički nazivnik“ najčešće pojavljivala bio-energija, učinkovitost aplikacije u prostoru, kako sjemena tako i zaštitnih sredstava, te povećanje učinkovitosti postojećih tehničkih sustava moderne poljoprivrede. Za kraj, organizatori su na svečanoj večeri najavili idući, jubilarni 50. simpozij agro-mehanizatora „na istom mjestu i u isto vrijeme“, s novim aktualnim istraživanjima od kojih će neka sigurno biti rezultat ovogodišnjeg druženja.

Sudionici simpozija