Skupina stručnjaka iz Ministarstva poljoprivrede na čelu s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom, dva tjedna radila je u koordinaciji s Ravnateljstvom civilne zaštite kako bi se omogućilo proširenje Odluke kojom su zatvorene tržnice i kako bi domaći poljoprivredni proizvođači mogli prodavati voće i povrće na tržnicama.

Ministarstvo poljoprivrede je, nakon uspješne provedbe Odluke Stožera Civilne zaštite vezano za rad specijaliziranih prodavaonica hrane u sustavu tržnica, predložilo proširenje Odluke i mogućnost prodaje OPG-ovima i drugim poljoprivrednicima s resursima u proizvodnji proizvoda mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća te ribe u sustavu tržnica zatvorenog tipa, poštivajući sve aktualne zdravstveno-sigurnosne mjere. Također, kako bi se omogućila prodaja ovih proizvoda većem broj poljoprivrednika,  u ograđenom prostoru za prodaju po principu “Zelene tržnice” omogućit će se kupovina iz vozila. Posebno treba naglasiti značaj ove mjere u vrijeme Velikog tjedna, najvećeg kršćanskog blagdana, a na zadovoljstvo proizvođača i potrošača kvalitetne hrvatske hrane, naglasio je državni tajnik Majdak.

 class=
Državni tajnik Tugomir Majdak istaknuo je da na tržnicama oko 15 000 poljoprivrednih gospodarstava, uglavnom OPG-ova redovno plasira svoje proizvode

U objavi Ministarstva poljoprivrede navodi se Odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite RH kojom se dopušta, uz pridržavanje stroge mjere socijalnog distanciranja, rad zatvorenih objekata (prodavaonica i kioska) u sklopu tržnica koji prodaju hranu, lijekove, higijenske artikle, veterinarsko-medicinske proizvode, poljoprivredne lijekove i hranu za životinje te prodajnih mjesta (klupa) na tržnicama koji su zatvoreni objekti ili ograđeni prostori te prodaju ribu, mlijeko i mliječne proizvode te voće i povrće. Također, dopušta se prodaja na malo voća, povrća i cvijeća iz vozila u ograđenim prostorima („princip zelene tržnice“). Obaveza je pravnih ili fizičkih osoba koje upravljaju tržnicama, uz mjere i upute koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, dodatno osigurati ulaz i izlaz ograničenog broja kupaca te postaviti pregrade odnosno zaštite od pleksiglasa na prodajnim mjestima (klupama), kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 3 do 5 metara između prodavača međusobno, te prodavača i kupaca. Propisani razmak od 3 do 5 metara mora se održavati i između kupaca koji se nalaze u prostoru tržnice.

Kad je riječ o prodaji iz vozila, potreban je sigurnosni razmak od najmanje 3 metra između vozila koja su prodajna mjesta te između vozila kupaca. Prodaja proizvoda iz vozila mora se organizirati na način da se unaprijed pripreme pakiranja, kako bi se kupci što kraće zadržavali na prodajnom mjestu. Dodatno, na tržnicama i mjestima prodaje iz vozila potrebno je, uz mjere i upute koje propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo, osigurati da se kod ulaza i u samim prostorima ne stvaraju gužve, dati jasne upute i učiniti ih vidljivima na ulazima i u prostorima tržnice, primjenjivati mjere pojačane higijene te svakodnevno čistiti i provjetravati sve prostore, osigurati što je moguće veću udaljenost između radnika i kupaca te poštivati strogu mjeru socijalnog distanciranja, kao i osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima za ruke te na vidljivim mjestima istaknuti obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti, upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni i strogoj mjeri socijalnog distanciranja.

  Potrošačima dostupni lokalni proizvodi    

Grad Zagreb najveće je domaće tržište poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj, pa je direktor Tržnica Zagreb Stanko Gačić naglasio da će prioritet pri dodjeli mjesta na tržnicama imati registrirani OPG-ovi i tvrtke koje imaju certifikate Udruge hrvatskih tržnica, kojih je u Zagrebu oko 70. 

 class=
Mario Lasan organizirao je prodaju povrća s dostavom

Koliko mu otvaranje tržnice znači u poslovanju upitali smo proizvođača povrća Maria Lasana koji u Petruševcu kod Žitnjaka na 5000 m2 zaštićenog prostora i na 10 ha otvorenog, najviše proizvodi sezonske salate i lisnato povrće, ali i korjenasto, kupusnjače i drugo povrće.

  • Proizvodnja povrća je težak posao, često prepušten milosti i nemilosti vremenskih prilika, a ove godine će koronavirus obilježiti proizvodnu godinu. Inače prodajemo naše povrće na tržnici Kvatrić, no zatvaranjem tržnice okrenuli smo se narudžbama putem društvenih mreža i interneta, pa dostavljamo kupcima povrće na kućni prag i  dobili smo mnogo novih kupaca koji su zadovoljni svježim, zdravim i kvalitetnim lokalnim povrćem. No, primanje narudžbi, posebno pakiranje u prigodne košarice i dostava do vrata iziskuje dodatni vremenski i fizički rad, što ne možemo izdržati duže razdoblje. Budući da će situacija s koronavirusom potrajati, dobro je da ponovno možemo prodavati povrće na tržnici i tako lakše prenijeti naše “blago iz vrta” do stola naših kupaca, smatra Lasan.

Prethodni članakDozvoljen rad tržnicama uz posebne mjere!
Sljedeći članakZaustavljanje dnevnoga rasta broja nezaposlenih!
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.